Ranní check: Švédsko sníží daně z příjmu, Česko množí zlatý poklad, akcie Disney nejníže

Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 254. den roku, svátek má Denis a Denisa. V tento den v roce 2001 Spojené státy americké zažily sérii koordinovaných teroristických útoků, z nichž nejznámější je útok na budovy "dvojčat" v New Yorku. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Co měsíc, to tuna zlata navíc. Česko rychle množí svůj zlatý poklad, stojí to miliardy

Česko rychle postupuje po své zlaté stezce. Hodnota zásob drahého kovu v sejfech České národní banky v závěru srpna dosáhla téměř 32 miliard korun. Vedle nového rekordu to znamená i dvojnásobek zlatých rezerv, které centrální banka držela ještě začátkem tohoto roku. Fyzicky tak letos do Česka přibylo bezmála devět tun zlata a podíl drahého kovu na celkových aktivech České národní banky překročil v závěru prázdnin premiérově jedno procento. Perspektivně se zásoby zlata mají ještě dramaticky zvyšovat, experti se ovšem neshodnou v tom, nakolik je to pro zemi přínosem. 

✅ Životní rovnováha zaměstnanců? Nic moc pro firmy, říká headhunterka Gajdůšková

Jako novinářka pracovala pro Reuters, později řídila komunikaci v České spořitelně a při práci vystudovala psychologii a absolvovala terapeutický výcvik. Po odchodu ze světa financí začala pracovat jako psycholog a psychoterapeut – a také jako headhunter. Klára Gajdušková ze společnosti Odgers Berndtson říká, že být připraven na „další fázi kariéry“ je v byznysovém světě stále důležitější.

✅ Švédsko sníží daně z příjmu i na pohonné hmoty. Dodatečné příjmy si vezme od bohatších

Zatímco řada evropských zemí zvyšuje daně, Švédsko se vydává opačným směrem. Země v rozpočtu na příští rok počítá se snížením daně z příjmu, což by mělo pomoci především lidem s nízkými a středně vysokými příjmy. Zároveň tamní vláda počítá se snížením spotřební daně na pohonné hmoty.

✅ Jaroslav Krejčí: Akcie Disney jsou nejníže za posledních 10 let. Přišla chvíle k nákupu?

Náročné období zažívají akcionáři americké zábavní skupiny Disney. Kvůli měnícímu se mediálnímu prostředí její hospodaření pokulhává a také už tři roky nevyplácí dividendy. Nepříznivý vývoj se odráží i na ceně akcií, která se za poslední rok propadla o 30 procent a je v současnosti nejníže za poslední dekádu. Podle některých expertů to však může být příležitost k nákupu.

Stane se dnes:

  • Čeští hasiči by se měli vydat z Řecka zpět do Česka. V Řecku pomáhají od 24. srpna hasit rozsáhlé požáry.
  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za srpen 2023.
  • Škoda Auto pozastaví nejméně na týden výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy.
  • Spojené státy a Rumunsko spolu s Ukrajinou zahájí cvičení Sea Breeze v Černém moři a deltě Dunaje. Cvičení, kterého se mají zúčastnit také vojáci z Británie, Bulharska, Francie a Turecka, potrvá do 15. září.