Ranní check: V Turecku a Sýrii je přes 35 tisíc obětí, Nastupují noví členové bankovní rady ČNB

Následky ničivého zemětřesení v tureckém městě Antakya. (11.2.2023)

Následky ničivého zemětřesení v tureckém městě Antakya. (11.2.2023) Zdroj: ČTK / AP / Bernat Armangue

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB 14. prosince 2022.
2
Fotogalerie
  • Padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech
  • Zemětřesení v Turecku a v Sýrii má přes 33 tisíc obětí
  • Bratislavě není co závidět
  • Nastupují noví členové bankovní rady ČNB

Dobré ráno! Je 43. den roku, svátek má Věnceslav a Věnceslava. V tento den v roce 1668 byla podepsána Lisabonská mírová smlouva, která strvrdila portugalskou nezávislost.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci až v 67, dohodla koaliční rada

Dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech. Čtyřicátníci budou mít nárok na důchod v 67 letech a lidé staří 34 let a méně půjdou do penze v 68 letech. Zjistila to Česká televize z materiálu ministerstva práce a sociálních věcí dohodnutého na koaliční radě minulý týden. Nyní je věk pro odchod do penze 64 let.

✅ Zemětřesení v Turecku a v Sýrii má přes 35 tisíc obětí, zklamali jsme, uvedla OSN

Počet obětí silných zemětřesení u hranic Turecka se Sýrií přesáhl 35 tisíc, uvádí agentura APF. OSN v neděli uvedla, že se nepodařilo získat zoufale potřebnou pomoc válkou zničeným oblastem v Sýrii. Počet mrtvých tak může být nakonec dvojnásobný. „Zklamali jsme lidi na severozápadě Sýrie. Oprávněně se cítí opuštění. Hledají mezinárodní pomoc, která nedorazila,“ uvedl šéf OSN Martin Griffiths na Twitteru.

✅ Bratislavě není co závidět. Výstavba skleněných věžáků předběhla smysluplné plánování

V ulicích Bratislavy je cítit chuť stavět. A to pořádná. Podobně jako v dalších evropských velkoměstech i tady už věže zkonstruované z betonu a skla přerostly své předky, už zastínily věže kostelů. „V Bratislavě rostou výškové stavby jako houby po dešti, Praha je málo odvážná, je sešněrovaná památkovou ochranou a ustrnula,“ říká se teď často v české metropoli. Ale hodnotit úspěch města jen na základě jednoho kritéria, tedy počtem vznikajících skleněných výškových budov, je přinejmenším krátkozraké.

✅ Nastupují noví členové bankovní rady ČNB. Frait se stane viceguvernérem

V pondělí 13. února nastoupí do funkce noví členové bankovní rady České národní banky. Jsou jimi Jan Kubíček a Jan Procházka. Prezident Miloš Zeman rozhodnutí oznámil 14. prosince. Od 13. února se také viceguvernérem stane současný člen bankovní rady Jan Frait. Na postu vystřídá Marka Moru, kterému skončil šestiletý mandát. 

Stane se dnes:

  • Členy bankovní rady České národní banky (ČNB) se stávají Jan Procházka a Jan Kubíček.
  • Prezident republiky Miloš Zeman se setká se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. 
  • Evropská komise zveřejní pravidelnou zimní prognózu vývoje ekonomiky Evropské unie.