Airbnb se snaží naklonit si unijní státy. Jejich slibům nevěřím, říká pražská radní Marvanová

Airbnb

Airbnb Zdroj: profimedia.cz

Airbnb
2
Fotogalerie

Byznys s krátkodobým ubytováním v Evropě zažívá v posledních dvou letech prudký propad. I přes nekončící koronavirovou pandemii se ale státy připravují na dobu, kdy se turismus vrátí do běžných kolejí. Evropská komise nyní pracuje na opatřeních, která by měla plošně regulovat krátkodobé pronajímání bytů v členských státech. Společnost Airbnb se snaží komisi předběhnout a navrhuje sadu nástrojů, jež chce dobrovolně dodržovat.

Patří mezi ně například vytvoření celoevropského registru ubytovatelů, pouze lidé s registračním číslem budou moci do budoucna nabízet volné pokoje a byty na Airbnb. Kromě toho se americká firma zavazuje ke sdílení dat s úřady, podpoře automatického odvádění daní a poplatků městům. Chce také zlepšit vymahatelnost místních povinností a zákonů.

„Většina hostitelů z Evropské unie na Airbnb pronajímá jeden domov, aby si mohli přivydělat. Naše návrhy poskytují vládám nástroje, které potřebují, aby zasáhly proti spekulantům s nemovitostmi,“ uvedl manažer společnosti Chris Lehane.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

Sdílení dat je jednou ze základních věcí, které po firmě požadovala nejen Praha, ale i čeští zákonodárci. „Samozřejmě by byl takový registr užitečný, ale tomu záměru nevěřím,“ řekla pražská radní pro legislativu a bydlení Hana Kordová Marvanová (STAN). „Nezapomeňme, že byl minulý rok přijat zákon, který umožňuje požadovat informace z digitálních platforem. Živnostenské odbory se obrátily vedle jiných i na Airbnb, ale informace stále nedostaly. Pokud firma deklaruje, že chce spolupracovat, ať začne hned a reaguje na výzvy živnostenských odborů,“ dodala radní.

Tuzemské úřady v tomto případě tahají za kratší konec. Airbnb sídlí v zahraničí, a přestože úřady mohou podle zákona ukládat poměrně vysoké pokuty, je složité je vymáhat. To by podle Marvanové mohla spravit evropská legislativa, která se má vymahatelností povinností zabývat. Evropská komise se jí bude zabývat v příštím roce, v polovině prosince skončilo veřejné připomínkování.

Velký problém, který je podle Marvanové třeba řešit, je obtěžování sousedů, kteří v daném domě bydlí. Na Prahu se podle ní obrací mnoho lidí, kteří si stěžují na noční hluk i nepořádek. Mnoho ubytovatelů, kteří byty pronajímají, stížnosti neřeší. „Je potřeba, aby firma hostitele, kteří nedodržují zákony a předpisy, nepodporovala,“ uvedla radní. Praha již nově ustavené sněmovně předložila návrh zákona, který by umožnil městům podobné služby regulovat. Obce mají mít podle návrhu možnost například omezit počet dní v roce, po které lze byty pronajímat, či třeba počet hostů.

Koronavirová pandemie srazila trh s krátkodobým ubytováním na minimum. Ještě před několika lety se aktivně pronajímalo na Airbnb až deset tisíc bytů v Praze, nyní počet nabídek klesl na méně než tisíc. „Větší změny se projevily především v historickém centru a vnitřním městě. Nejvíce se snížil počet nabízených jednotek na Novém Městě, Vinohradech, Žižkově, Starém Městě, na Smíchově nebo v Holešovicích,“ uvedl ve své letošní analýze pražský Institut plánování a rozvoje. Vedle Airbnb působí na českém trhu například Flipkey, House Trip nebo Vrbo.