Allan Jírek – cesta z polabské džungle na africké safari

Allan Jírek

Allan Jírek Zdroj: Repro E15

Zkrachovalý východočeský developer Allan Jírek si užívá slunečné dny v Kapském Městě, kam se přemístil vzápětí poté, co se jeho společnost Eube dostala na jaře 2010 do insolvence. Na svém facebookovém profilu se chlubí fotografiemi, na nichž zdolává africké vrcholky, toulá se v namibijské poušti, hraje golf.

Přihlášené pohledávky věřitelů Eube dosáhly podle insolvenčního rejstříku čtvrt miliardy korun. „Nepodařilo se vypátrat téměř žádný majetek. Všechno bylo převáděno do dceřiných společností,“ řekl deníku E15 insolvenční správce Eube Pavel Zelenka.

Opálenému čtyřicátníkovi z Pardubic ale vypořádání věřitelů vrásky nedělá. V Jihoafrické republice si otevřel cestovní kancelář Travelaan. Na jejích webových stránkách láká nejen české a slovenské cestovatele třeba na ptačí safari do Malawi, rybaření na jachtě u Madagaskaru, sloní jízdu v Namibii nebo na luxusní pláže v Mosambiku.

Na informace o svém někdejším realitním podnikání v Česku je Jírek skoupý. Na dotazy poslané deníkem E15 přes Facebook neodepsal a stejnou zkušenost měl i redaktor internetové verze Stavebního fóra. „Já jsem se s ním potkal dvakrát nebo třikrát. Pak napsal, že bude půl roku v Jihoafrické republice,“ konstatoval insolvenční správce Zelenka.

Své zážitky z dobrodružství na africkém kontinentě, například z letošního výstupu na Kilimandžáro, Jírek sdílí s přáteli na Facebooku, k nimž patří i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil či poslankyně a šéfka hradecké ODS Zdeňka Horníková.

Pád do insolvence a následný konkurz odnesly hlavně rozestavěné projekty Eube v Hradci Králové a desítky společností od stavebních firem přes projektanty, finanční instituce, dodavatele energií až po telefonního operátora. Dražební firma Naxos se společně s Volksbank aktuálně snaží najít kupce pro 150 čerstvě dokončených bytů z projektu v Hradci Králové, který zůstal po pádu Eube před dvěma lety rozestavěný.

Jírkova developerská kariéra začala na přelomu tisíciletí, kdy v Pardubicích postavil projekt o třech stovkách bytů, což byla na mimopražské poměry nadprůměrně velká akce. Jeho firma zpočátku stavěla družstevní byty, na něž dostávala podporu ze Státního fondu rozvoje bydlení. Následovaly byty v Hradci Králové, Poděbradech, Mladé Boleslavi i na severu Čech. Eube se držela výstavby v regionálních městech.

Eube měla velké plány nejen v Hradci Králové, ale několik měsíců před začátkem insolvenčního řízení získala podporu pardubické radnice pro zástavbu bývalých kasáren Hůrka, kde chtěla podle Jírkova vyjádření z podzimu 2009 investovat dvě miliardy korun.