Americký investor koupil haly ve Štěrboholech. Na logistické projekty v Praze dochází místo

Letecký pohled na Eastgate Prague Park

Letecký pohled na Eastgate Prague Park Zdroj: eastgatepark.cz

Letecký pohled na Eastgate Prague Park
2
Fotogalerie

Logistický areál Eastgate Park v pražských Štěrboholech získala velká americká skupina Hines Global. Nadnárodní investor, developer a správce nemovitostí koupil plně pronajatý čtyřhektarový areál v industriální zóně podél Průmyslové od tuzemské společnosti The Charnwood Company. Výši transakce strany nezveřejnily.

Eastgate Park je atraktivní hlavně svojí polohou ještě uvnitř metropole. „Česká republika se stává důležitým a rostoucím trhem pro nájemce průmyslových prostor,“ komentoval obchod šéf pražské kanceláře Hinesu Mietek Godzisz s tím, že lokalita byznys parku Eastgate patří i díky dopravní dostupnosti k nejlepším na trhu.

Hines Global vlastní nemovitostní portfolio o celkové hodnotě 2,3 miliardy dolarů, v přepočtu přes 50 miliard korun. Zhruba polovinu tvoří průmyslové nemovitosti.

The Charnwood Company byla majitelem Eastgate Parku od roku 2008, kdy jej získala od společnosti OSPAP, největšího distributora papírenských výrobků v Česku. Skladové a kancelářské objekty rekonstruovala na míru nájemcům, například společnostem Papyrus Bohemia či ViT Logistics. Přede dvěma lety Charnwood rozšířila prostory o novou halu pro logistickou společnost Transconsult International.

The Charnwood Company založil v roce 2001 Američan David Bouck, který do té doby působil v tuzemské pobočce americké developerské firmy AIG Lincoln jako vedoucí týmu získávání projektů pro výstavbu v České republice.

Štěrboholy jsou jednou z mála lokalit, kde lze v Praze ještě uskutečnit logistické projekty. Další zavedené průmyslové oblasti postupně ustupují zejména rezidenční výstavbě, jak připomněla poradenská firma 108 Agency. To může do budoucna komplikovat takzvanou city logistiku: bude obtížné sladit požadavky na rychlost zásobování města s umístěním skladových areálů na periferii.

Celková plocha moderních průmyslových prostor určených k pronájmu už v České republice čítá téměř devět a půl milionu metrů čtverečních. Pandemie zvýšila poptávku nájemců zejména z řad internetových obchodů, a ještě tak zintenzívnila výstavbu hal.

V minulém čtvrtletí bylo dokončeno 177 tisíc metrů čtverečních skladových ploch ve dvanácti průmyslových parcích, uvedlo sdružení poradenských firem Prague Research Forum. To představuje meziroční nárůst o šestnáct procent. V době dokončení bylo přes devadesát procent projektů předpronajato.

Neobsazenost skladů pokračuje v sestupném trendu, na konci třetího čtvrtletí se dostala na průměrnou celostátní úroveň 2,5 procenta. V hlavním městě se už pohybuje pod dvěma procenty.