Architektka Jiřičná se napodruhé pokusí vrátit do Prahy. Opět s developerem Central Group

Návrh jedné z budov pro projekt developera Central Group od Evy Jiřičné

Návrh jedné z budov pro projekt developera Central Group od Evy Jiřičné Zdroj: Central Group

Návrh vstupní budovy areálu Westpoint od studia AI Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera
Návrhy budovy s takzvaným vertikálním parkem od studia AI Design.
Ateliér Evy Jiřičné a Petra Vágnera má v projektu Westpoint navrhnout celkem osm bytových domů.
Rozvolněné věže do Evy Jiřičné na Žižkově nebudou, byly by příliš vysoké.
5
Fotogalerie

Druhý pokus, druhá lokalita. Světoznámá architektka Eva Jiřičná, žijící převážně v Londýně, stále čeká na realizaci svého významného projektu v české metropoli. Po věžích, které navrhla pro developera Central Group v jeho území bývalého žižkovského Telecomu, nyní spolu s architektem Petrem Vágnerem a jejich studiem AI Design zkusí štěstí s chystaným projektem stejného developera v Ruzyni.

Central Group chystá na místě téměř 16hektarového skladového areálu Westpoint v Ruzyni novou bytovou čtvrť. Urbanistický koncept je dílem tuzemského ateliéru architekta Jakuba Ciglera. Návrhy jednotlivých budov vytvoří postupně sedm českých i zahraničních architektonických studií. Jedním z nich je opět AI Design. Pro první etapu o dohromady 750 bytech už studio Jiřičné navrhlo vstupní objekt s recepcí pro celou budoucí čtvrť, 52 byty, se zelenou střechou a veřejným parkem. Následovat má dalších sedm domů.

„Věříme, že příští rok se podaří realizovat změnu územního plánu,“ nastínil harmonogram majitel Central Group Dušan Kunovský. Na rozdíl od návrhu až 130metrových věží pro Žižkov nyní developer projekt konzultoval s magistrátem, pražským Institutem plánování a rozvoje (IPR) i městskou částí, a tak se neobává, že by mohl narazit s výškou plánovaných budov či jiným záměrem odporujícím chystanému Metropolitnímu plánu. 

První projekt Central Group, do kterého se zapojila Jiřičná, takové štěstí neměl. O Centru Nového Žižkova už před dvěma lety prohlásil radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09), že se s ním „neztotožňuje“. Stejně jako IPR tvrdil, že developer zadání architektonické soutěže pro rozvoj tohoto území s vedením města nekonzultoval, a tak esa světové architektury včetně Jiřičné nabídla převážně výstavbu výškových dominant. Proti chystaným věžím se následně ohradila i mise UNESCO, což rozhodlo o tom, že projekt zatím skončil v šuplíku firmy Central Group. Její šéf Kunovský ovšem tvrdí, že v době, kdy soutěž vyhlašoval, neexistovaly městem žádné jasně dané mantinely. Podle jeho slov projekt předem konzultoval s hlavním tvůrcem návrhu Metropolitního plánu a zastáncem výškových budov Romanem Kouckým. Ten už však od začátku letošního roku na IPR nepracuje.

Central Group se teď snaží najít lokalitu, kde by rozvolněné věže navržené ateliérem Evy Jiřičné mohl realizovat. „Máme nějaké nabídky z Brna a z Bratislavy, případně bychom hledali i nějaké vhodné místo v dalších zemích středoevropského regionu,“ uvedl Kunovský. Také architekt Vágner doufá, že stavba v jiné lokalitě nakonec vznikne: „Projektů, které jsme dělali do šuplíku, máme v Praze víc, ale tento byl srdcovka.“