Ostrava za 390 milionů opraví dominantu v centru. Rekonstrukci navrhlo studio Evy Jiřičné

Komplexní návrh rekonstrukce mrakodrapu v Ostrčilově ulici navrhlo studio AI Design. (vizualizace)

Komplexní návrh rekonstrukce mrakodrapu v Ostrčilově ulici navrhlo studio AI Design. (vizualizace) Zdroj: AI DESIGN

Většinu objektu tvoří 76 nově navržených bytů různých velikostí od 1+kk po exkluzivní mezonetové byty v horních patrech. (vizualizace)
Aby byty i při nízké světlé výšce podlaží působily prostorně a vzdušně, počítá návrh s celoprosklenými okny a rozšířením o balkóny se zelení.(vizualizace)
Parter budovy bude možné využít pro komerční prostory o celkové rozloze 135 metrů čtverečních, dále tam bude recepce a lobby. (vizualizace)
Objekt bude nově bezbariérový, přirozeně napojený na okolní terén.(vizualizace)
Současný stav: Ostravský mrakodrap v Ostrčilově ulici je už od roku 2013 kvůli technickým problémům prázdný. Ač je ve špatném technickém stavu a jeho rekonstrukce bude náročná, rozhodlo vedení města objekt nebourat, aby se zachovala jedna z unikátních dominant města vysoká 64 metrů.
12
Fotogalerie

Ostravská architektonická dominanta Věžák, jak jí místní říkají, bude mít novou podobu. Rekonstrukci chátrajícího 22podlažního objektu v centru města nedaleko radnice postaveného na konci 60. let navrhlo architektonické studio AI Design architektky Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Kromě bytů se bude v nejvyšším patře budovy nacházet i kavárna s výhledem na město. Rekonstrukce objektu by v ideálním případě mohla začít v roce 2023. Předpokládaná cena je 390 milionů korun včetně parkovacího objektu.

Demolici, nebo minimálně bourání vrchních pater. To plánovali v minulosti politici kvůli údajně špatné statice starého, neobývaného a zchátralého mrakodrapu v Ostrčilově ulici v centru Ostravy. Teď se ale plány mění a dokonce se počítá s tím, že nejvyšší dům ve městě ještě o jedno patro povyroste. 

Nejprve je nutné objekt odstrojit na pouhý skelet, demontovat závadné azbestové panely. Kvůli splnění požárních norem pro výškové budovy – dům je 68 metrů vysoký – se musí přistavět i nové komunikační jádro, tedy tubus se schodištěm a výtahy. Původně dvaadvacetipatrový objekt bude díky tomuto řešení možné dokonce navýšit o jedno patro, kam architekti umístili kavárnu s vyhlídkovou terasou.  

Většinu objektu tvoří 76 nově navržených bytů různých velikostí od 1+kk po exkluzivní mezonetové byty v horních patrech. Parter budovy bude možné využít pro komerční prostory, dále tam bude recepce a lobby. Objekt bude nově bezbariérový, přirozeně napojený na okolní terén.

S ohledem na situaci v území a vysoký počet nových bytů návrh počítá také se stavbou parkovacího domu s kapacitou 130 až 170 parkovacích míst. Sloužit bude stávajícím obyvatelům i budoucím novým nájemníkům. Umístění parkovacího objektu je prozatím řešeno ve více variantách, buď nahradí stávající parkoviště, nebo současnou kotelnu.

„Změna ‚tváře‘ takto významné ostravské dominanty je citlivá věc, nehledě na to, že je v kontextu dalších budov a sídliště Jindřiška. V diskuzi padlo mnoho protinázorů, především právě kvůli výrazné změně architektury budovy, a jde samozřejmě o naprosto relevantní připomínky,“ říká ředitel Městského ateliéru prostorového plánování a architektury (MAPPA) Ondřej Vysloužil.

 

„Je však nutno brát v úvahu i to, že nový vzhled do velké míry vychází z navržených funkčních a technických řešení, díky kterým lze tuto budovu o její stávající výšce zachránit. Jsem rád za tu možnost vyměnit si s odborníky argumenty,“ dodal.

Prvním krokem projektu bylo prověření statiky. Ta je podle autorů rekonstrukce velmi dobrá. „Proto můžeme k současným 22 patrům přistavět ještě jedno, které jsme pracovně nazvali vyhlídková kavárna. Z budovy je totiž velmi krásný výhled. Ale prostor bude multifunkční, takže využití může být i jiné," dodal architekt Petr Vágner.

Město nyní zvažuje další kroky v projektu, klíčové bude zapojení soukromého investora. „Chceme najít soukromého investora, od kterého by si pak město část bytů i parkovacích stání koupilo. Lokalita je atraktivní, věřím, že zájemci budou,“ řekl primátor města Tomáš Macura.

V letech 2021 až 2022 by měla být zpracována projektová dokumentace, rekonstrukce objektu by v ideálním případě mohla začít v roce 2023. Předpokládaná cena je 390 milionů korun včetně parkovacího objektu.

Podle investiční náměstkyně primátora Zuzany Bajgarové náklady na rekonstrukci odpovídají nákladům obdobných bytových projektů, které se v Ostravě realizuji. 

„Stále se může objevovat názor, že zdemolovat mrakodrap a postavit na jeho místě nový dům by bylo rozumnější. Důvodů, proč tuto cestu nepreferujeme, je několik,“ říká Bajgarová.

 „Lokální důvod je ten, že by se nám už pravděpodobně nepodařilo na daném místě postavit třiadvacetipatrový objekt. Tím globálním je pak to, že obnova nefunkčních budov je důležitým úkolem udržitelného stavění,“ dodala.

Veřejnosti byl návrh představen prostřednictvím on-line přenosu na YouTube kanálu a Facebooku MAPPA v pondělí 1. února.