Berlusconiho dědicové se chystají rozprodat jeho vily včetné té, kde byl vyfocen Topolánek

Berlusconiho sídlo Villa Certosa se svými 200 akry v Porto Rotondo na Sardínii.

Berlusconiho sídlo Villa Certosa se svými 200 akry v Porto Rotondo na Sardínii. Zdroj: ČTK/News Pictures/Massimo Sestini

Italský expremiér Silvio Berlusconi zemřel letos v červnu.
2
Fotogalerie

Dědicové po bývalém italském premiérovi a miliardáři Silviu Berlusconim se chystají prodat vily, které patřily jejich otci, včetně té kterou „proslavil“ český expremiér Mirek Topolánek. Píší to italské deníky Il Sole 24 Ore a Corriere della Sera. Podle některých odhadů by za nemovitosti v Itálii a zahraničí mohly děti po mediálním magnátovi utržit až 800 milionů eur, tedy zhruba 19,5 miliardy korun.

Mezi nemovitostmi, které budou podle tisku na prodej, je i Villa Certosa na Sardinii. Vedle samotné vily se jedná o rozsáhlý areál, kde Berlusconi za své kariéry hostil zahraniční politiky, například britského premiéra Tonyho Blaira, ruského prezidenta Vladimira Putina či českého premiéra Mirka Topolánka, který tam byl bulvárním fotografem vyfocen bez oděvu. Jen za tuto nemovitost by podle některých odhadů, které zmiňuje ekonomický deník Il Sole 24 Ore, mohli dědicové dostat na 250 milionů eur.

Berlusconiho děti naopak nehodlají prodat vilu v obci Arcore, nedaleko od Milána, která byla mnoho let hlavní Berlusconiho rezidencí. V parku vily je i mauzoleum, kde si bývalý premiér přál být pohřben s rodiči.

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi zemřel letos v červnu. Majetek po něm zdědilo jeho pět děti z prvního a druhého manželství. Větší podíl dostaly děti z prvního manželství Marina a Pier Silvio. Tisk odhadoval hodnotu dědictví na čtyři miliardy eur, nejhodnotnější částí pozůstalosti byl podíl v mediální společnosti Media for Europe (MFE).

Berlusconi byl více než tři dekády jednou z hlavních postav italské vysoké politiky a opakovaně zastával post premiéra, kterým se stal poprvé v roce 1994. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho Senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Italský expremiér zároveň patřil k nejkontroverznějším evropským politikům. Proslul pořádáním divokých sexuálních večírků ve své luxusní vile nedaleko Milána, kterých se podle vyšeřovatelů měla účastnit minimálně jedna nezletilá tanečnice. V roce 2013 byl Berlusconi v této souvislosti nepravomocně odsouzen k sedmi letům vězení za zneužití pravomoci a organizaci prostituce dětí. 

 Byl také považován za politického spojence a osobního přítele ruského prezidenta Vladimira Putina. V září roku 2015 například navštívil Ruskem anektovaný Krymský poloostrov. Až do své smrti rovněž odmítal zasílání vojenské pomoci Ukrajině a ostře kritizoval ukrajinského prezidenta Zelenského. „Nikdy bych nešel mluvit se Zelenským, protože jsme svědky devastace jeho země a vraždění jejích vojáků a civilistů. Chování tohoto pána hodnotím velmi, velmi negativně,“ řekl ještě letos na jeho adresu.