Budoucí Smíchov City protne třída Madeleine Albrightové. Developer uctí i další odvážné ženy

Bulvár v severní části developerského projektu Smíchov City

Bulvár v severní části developerského projektu Smíchov City Zdroj: Sekyra Group

Smíchov City
Radlická kulturní sportovna bude součástí Smíchov City
3
Fotogalerie

Hlavní pěší bulvár, který povede skrze dvacetihektarový bytový a komerční komplex Smíchov City, ponese jméno letos zesnulé americké ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightové. Návrh developerské firmy Sekyra Group už posvětila místopisná komise pražské rady. Developer Luděk Sekyra chce ulice v právě budovaném projektu Smíchov City pojmenovat po slavných ženách, které se ve 20. a 21. století zasloužily o boj proti totalitě.

„Smíchov City je největší urbanizací v centrální Praze od doby výstavby Vinohrad. Na jeho podobě se podílí více než třicet tuzemských i zahraničních architektů. Od počátku jsme kladli důraz na veřejný prostor. Zároveň si přejeme, aby každá z našich čtvrtí, které v Praze budujeme, byla výrazem určité symboliky a identity. Ve Smíchov City chceme připomenout významné ženy, které spojuje celoživotní úsilí o svobodu, demokracii a boj proti totalitě,“ vysvětluje Luděk Sekyra, zakladatel Sekyra Group a Sekyra Foundation.

„Zároveň navrhujeme, aby v jednom z nových parků vzniklo, inspirováno londýnským Hyde Parkem, nároží řečníků a stalo se místem veřejných projevů, diskuzí a občanského dialogu,“ dodává Sekyra.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Sousedky Albrightová a Mládková

Na ulici Za Ženskými domovy, která lemuje Smíchov City směrem k historickému jádru, naváže převážně síť nových „ženských ulic“. Centrální pěší bulvár se má stát třídou Madeleine Albrightové, do níž bude ústit ulice její přítelkyně a sousedky z washingtonského Georgetownu, mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové.

V nové čtvrti vznikne základní škola pojmenovaná opět po Albrightové. S centrálním bulvárem souběžná ulice pak má dostat jméno po historičce a vězněné disidentce Růženě Vackové. Dále zde developer plánuje ulice se jmény jedné z prvních českých feministek, disidentky Jiřiny Šiklové, malířky Toyen či parky filozofky Hannah Arendtové nebo Alice a Anny Masarykových.

Kampus České spořitelny

Ne všechny ulice na Smíchově ale ponesou ženská jména. Ulice, která povede ke škole, má být pojmenována po spisovateli Josefu Škvoreckém. Na ni bude navazovat ulice lemující Smíchov City směrem ke smíchovskému nádraží, která by měla nést jméno spisovatele Františka Langera, a to na základě iniciativy Společnosti Františka a Jiřího Langerových a městské části Prahy 5.

Ve Smíchov City na místě někdejšího nákladového nádraží má odhadem pracovat a bydlet přes dvanáct tisíc lidí. První z nich by se měli nastěhovat na přelomu roku. Celkové náklady projektu aktuálně developer vyčíslil na více než 20 miliard korun. Smíchov City tvoří dvě části, a to severní a jižní. Obě propojí zmíněný bulvár Madeleine Albrightové.

Zachované zůstane komunitní centrum Radlická kulturní sportovna, vytvořené z opuštěného nádražního skladu. V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru pak vyroste kancelářský komplex zahrnující kampus České spořitelny.

Pocta Olze Havlové

Místopisným názvům nesoucím jména významných žen je nakloněna radnice Prahy 5 v čele se starostkou Renátou Zajíčkovou (ODS). Obecně v Praze platí, že názvy nových míst nejdřív projedná radnice městské části, po schválení zastupitelstvem pak putují k místopisné komisi rady hlavního města a následně o nich rozhodují sami radní.

Před deseti lety se například své ulice dočkala Olga Havlová, první manželka prezidenta Václava Havla. Nachází se v moderní části jejího rodného Žižkova, v developerském projektu na Vackově. V roce 2020 zase vznikla v Řeporyjích ulice Jirousova, pojmenovaná po básníkovi Ivanu Martinu Jirousovi přezdívaném Magor. Místní sice chtěli původně prosadit název Magorova ulice, u úřadů jim to však neprošlo.

V loňském roce přibyly v Praze místopisné názvy věnované památce Dagmar Burešové, advokátce matky Jana Palacha a disidentů a polistopadové ministryni spravedlnosti, dále hudebníka z divadla Semafor Ferdinanda Havlíka či básníka a výtvarníka Jiřího Koláře.