Byt lze pořídit o třetinu levněji. Když investor přikoupí nájemníka

Koupě bytu s břemenem dožití znamená povinnost nechat v bytě bydlet osobu, na kterou se břemeno váže.

Koupě bytu s břemenem dožití znamená povinnost nechat v bytě bydlet osobu, na kterou se břemeno váže. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ceny bytů jsou na historickém maximu. Investoři hledají způsob, jak ušetřit.
Cena nemovitosti s břemenem dožití může být nižší až o čtyřicet procent.
Investice je nicméně riziková.
4
Fotogalerie

Ceny nemovitostí dosahují historických maxim, a proto se častěji objevují také nabídky, o které by kupující jinak sotva zavadili. Patří k nim prodej bytů zatížených břemenem dožití, kdy je povinností kupujícího nechat v bytě bydlet osobu, ke které se břemeno váže. Pro kupujícího to znamená omezené možnosti užívání, zato byt pořídí až o čtyřicet procent levněji.

„S tímto trendem se skutečně setkáváme stále častěji. Je to jeden z důsledků rostoucích cen nemovitostí a životních nákladů,“ říká ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. Věcné břemeno ve většině případů cenu nemovitosti snižuje. U bytů s břemenem dožití původního majitele může jít o pokles mezi dvaceti až čtyřiceti procenty. Roli hraje věk osoby, ke které se věcné břemeno váže, i dohodnuté podmínky.

„Právní úpravy posledních let poměrně dobře chrání jak původního obyvatele, tak nového majitele a z mého pohledu při dostatečném respektu a dobrých smlouvách může být situace výhodná pro obě strany,“ uvedl CEO Bezrealitky Hendrik Meyer.

Vlastníci se podle Zuzáka pro dosud neobvyklý prodej rozhodnou nejčastěji ze dvou příčin. Stále častěji se rodiče snaží získat finance na nákup nemovitosti pro své děti: „Nastává to v okamžiku, kdy se rodina musí stěhovat do většího, prodává svůj starý byt a finance za nemovitost rodičů jim umožní dosáhnout na potřebnou plochu nebo lokalitu,“ vysvětuluje. Druhým důvodem je snaha seniorů zajistit si prodejem finanční prostředky na kvalitnější život v důchodu.

Nabídky tohoto typu jsou stále spíše výjimečné. „Jsou to jednotky kusů z přibližně dvou tisíc nemovitostí v nabídce,“ odhaduje výkonný ředitel Národního Realitního Holdingu Martin Sitár. Zájem ale vzrůstá.

„Poptávka po nemovitostech s věcným břemenem dožití roste. Zájemci o nemovitost, kteří hledají cestu ke zhodnocení úspor, to nepovažují za důvod, proč nemovitost nekoupit,“ doplnil Meyer.

Oslovené realitní kanceláře se shodují, že o byty s břemeny jeví zájem ve většině případů specifická skupina kupujících.  „Zajímavé to je pro investory, kteří ukládají peníze do nemovitostí, nepotřebují v bytě bydlet a zároveň na stoupajícím trhu nabývají i tyto byty na ceně,“ vysvětlila makléřka Tereza Vrzáková ze společnosti RE/MAX.

Objevují se i případy, kdy se pro koupi rozhodnou běžné domácnosti. Motivací je zajistit v budoucnu bydlení pro své děti. Vladimír Zuzák nicméně poukazuje na stinné stránky investice: „Z mého pohledu se vždy jedná o rizikovou transakci. A to jak z etického, tak z ekonomického hlediska. Obě strany si musejí uvědomit, že do prodeje vstupuje zásadní element – život původního majitele.“

Jak se budou dál vyvíjet ceny bytů? Podívejte se na video.

Video placeholde

Jak se budou dál vyvíjet ceny nemovitostí v Česku: • Mall.tv