Bývalý nájemce požaduje za Štvanici přes 152 milionů. Praha nesouhlasí.

Zimní stadion Štvanice

Zimní stadion Štvanice

Společnost MeridianSpa Štvanice, bývalý nájemce pražského ostrova Štvanice, požaduje po Praze za ukončení obchodního vztahu 152 milionů korun. Radnice kývnout rozhodně nehodlá. „Požadavek společnosti MeridianSpa považujeme za naprosto nereálný. Přichází v době, kdy podnikáme všechny kroky, aby mohl areál co nejdříve sloužit veřejnosti,“ říká pražská radní Alexandra Udženija.

Město se brání tím, že areál dostává zpět zanedbaný a zpustošený a finanční požadavek není doložen žádnou fakturou, žádným faktickým plněním. Největší položku požadované částky – 128 milionů korun – má údajně činit ušlý zisk firmy. „Během ročního jednání se společností MeridianSpa jsme neviděli jediný konkrétní projekt, neslyšeli jedinou vyčíslenou částku, fakturu, jaké náklady mohla tato společnost s areálem mít,“ dodává Udženija s tím, že firma neobstarávala ani základní povinnosti, které jim vyplývaly ze smlouvy jako je úklid či sekání trávy.

Až do loňské demolice památkově chráněného zimního stadionu, který hrozil zhroucením, se na Štvanici nic nepohnulo. Smlouvu přitom uzavřela s městem německá společnost MeridianSpa, která se specializuje na provozování lázní, už v roce 1999. Zněla na 88 let. Na ostrově v centru metropole chtěla firma provozovat wellness centrum, o realitní část projektu se měla postarat společnost J&T Real Estate, která dnes vlastní MeridianSpa Štvanice více než z poloviny. Na tom, kdo nese vinu za to, že se na ostrově už dávno necachtají Pražané v lázních, neběhají po nových kurtech nebo se nepovalují ve zrevitalizovaném parku, se zástupci Prahy a developer neshodnou.

Na pražském ostrově Štvanice začala demolice legendárního zimního stadionu, který byl od roku 1932 prvním umělým kluzištěm v zemi a od roku 2000 kulturní památkou.Na pražském ostrově Štvanice začala demolice legendárního zimního stadionu, který byl od roku 1932 prvním umělým kluzištěm v zemi a od roku 2000 kulturní památkou.|ctk

Zimní stadion ŠtvaniceZimní stadion Štvanice

Až do loňské demolice památkově chráněného zimního stadionu, který hrozil zhroucením, se na Štvanici nic nepohnulo.

Martin Kodeš – obchodní ředitel J&T Real Estate - tvrdí, že investor nemohl v uplynulých letech na ostrově nic podnikat, jelikož mu město nepředalo stadion, ze kterého se mu podařilo vystrnadit historického nájemníka – společnost Apex Club - až na začátku loňského roku.

Podle Kodeše začali zástupci Prahy následně v rozporu se smlouvou požadovat, aby zůstal na ostrově zachován zimní stadion s kluzištěm. „Wellness byla jediná aktivita, která měla vydělávat a jediným místem, kde mohla být, je právě místo stadionu. Jinde se podle územního plánu stavět nesmí. Samotná revitalizace parku vyjde na sto milionů korun a ty se musí někde vydělat,“ vysvětluje Kodeš. Praha zase tvrdí, že musela po letech nečinnosti nájemce převzít aktivitu. Na jednáních požadovali zástupci magistrátu po investorovi jasný návrh, jak bude Štvanice vypadat. Žádný ale nedostali. Město tedy dalo nájemci výpověď, kterou následně překvalifikovalo na odstoupení od smlouvy.

V polovině října vypsala Praha veřejnou soutěž o nejlepší návrh nové podoby ostrova Štvanice. V prvním kole bude hodnocen ideový návrh soutěže. V druhém kole bude po upřesnění zadání ze strany poroty prověřena reálnost návrhů, finanční náročnost a budou navrženy konkrétní etapy revitalizace ostrova. Soudě dle předchozích vyjádření představitelů radnice, na ostrově by mohl opět vyrůst zimní stadion s kluzištěm. Praha chce na ostrově investovat vlastní prostředky. Mluvilo se až o půl miliardě korun.

Štvanice je pražský vltavský ostrov, kde byla koncem 17. století zřízena dřevěná aréna, v níž byly až do roku 1816 pořádány štvanice psů na zvěř. Odtud pochází název ostrova. V roce 1877 zde postavil varieté Eugenio Averino a v roce 1883 byly na tomto místě v dřevěných budovách provozovány ledárny. Od konce 19. fungovaly na ostrově tři restaurace. Ráz ostrova byl změněn při výstavbě Hlávkova mostu. Na špici ostrova stojí malá vodní elektrárna podle návrhu Ing. arch. Aloise Dlabače, která byla rekonstruována v letech 1984-1987 včetně jezu a plavebních komor. Ve třicátých letech byl na ostrově postaven pro veřejnost zimní stadion, který byl kvůli špatnému technickému stavu zbourán.