Ceny bytů a domů od roku 2008 klesly o 9 procent, v Praze zase začaly růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Ceny bytů a rodinných domů v Česku klesly od roku 2008, kdy dosáhly svého vrcholu, do loňska o 9,1 procenta, uvedl ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Mrázek. Vývoj mezinárodně srovnatelného indikátoru House Price Index (HPI), který se ke srovnávání cen nemovitostí používá, je v Česku podobný průměru za celou Evropskou unii (EU).

Ceny kupovaných nemovitostí v Česku se výrazně regionálně liší. V oblastech s nízkou nezaměstnaností se byty a rodinné domy prodávají až několikanásobně dráž než v regionech, kde je těžké sehnat práci. Například v Praze stál v letech 2009 až 2011 metr čtvereční nemovitosti v průměru 46 tisíc korun, zatímco v Ústí nad Labem to bylo 11 800 korun, tedy zhruba čtvrtinu pražské ceny.

Za metr krychlový staršího rodinného domu ve stejném období Pražané platili 7863 korun, v Ústí nad Labem cena dosáhla 3064 korun.

Ceny nemovitostí v Praze a zbytku republiky se podle statistiků vyvíjejí rozdílně. Zatímco mimo hlavní město ceny starších bytů v posledním čtvrtletí loňského roku klesly o sedm procent, v Praze ve stejném odobí vzrostly o 0,2 procenta.

Ceny bytůCeny bytů | CSU

U nových bytů, jejichž cenový vývoj ČSÚ sleduje zatím pouze v Praze, dosáhly ceny svého maxima v prvním čtvrtletí roku 2009. Do konce roku 2012 následně klesly o 7,8 procenta.

Ceny bytůCeny bytů | CSU

Starší byty byly nejdražší ve třetím čtvrtletí 2008. Do konce loňského roku zlevnily o 14,1 procenta. V celé ČR byly v závěru uplynulého roku ceny o 13,7 procenta nižší než ve třetím čtvrtletí 2009, odkdy tento ukazatel statistici sledují.

Ceny bytůCeny bytů | CSU

Podle Mrázka se cena bytů v Česku od roku 1998 zvýšila zhruba 2,5násobně, celková inflace ve stejném období přitom byla zhruba 1,5násobná. Na růstu cen se z dlouhodobého hlediska podílela rostoucí kupní síla části populace a zlepšený přístup obyvatel k hypotékám. Nepoměrně rychlejší růst cen bydlení než zvyšování spotřebitelských cen je podle Mrázka z dlouhodobého hlediska nepřirozené. „Není moc důvod, proč by se očištěná cenová hladina nemovitostí měla pohybovat rychleji než inflace,“ podotkl.

Ceny bytůCeny bytů | CSU

V některých zemích EU je cenový pokles v posledních letech výrazně vyšší než v Česku. Například ve Španělsku spadly ceny nemovitostí od svého vrcholu v roce 2007 v průměru o 30 procent.

Podle analýzy, kterou letos v únoru zveřejnila Komerční banka, bude propad cen bytů v Česku po loňské stabilizaci mírně pokračovat i v následujících dvou letech. Poté by měly ceny opět růst. Očekávaný pokles bude způsoben recesí české ekonomiky.