Chcete-li měnit územní plán, plaťte. Pražští radní schválili pravidla developerských příspěvků

Jeden z návrhů budoucí proměny území nákladového nádraží Žižkov, IPR

Jeden z návrhů budoucí proměny území nákladového nádraží Žižkov, IPR Zdroj: archiv IPR

Současný stav Nákladového nádraží Žižkov
2
Fotogalerie

Praha se zase o krok přiblížila k jednotným pravidlům, podle nichž by developeři přispívali na infrastrukturu, občanskou vybavenost či na vznik městských bytů v územích, kde stavějí. Radní po dvou letech příprav schválili metodiku výpočtů, která má vytvořit předvídatelné prostředí pro město i stavitele.

„Konec arabského trhu,“ těmito slovy oznámil radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) schválení metodiky v radě. Na konci ledna by dokument měli posvětit pražští zastupitelé. Investoři dosud jednají s městskými částmi o svých podílech na zvelebení lokality nebo třeba o výstavbě školek individuálně.

Některé radnice mají pevná pravidla odsouhlasená zastupitelstvem, jinde záleží na schopnostech developera domluvit se s aktuální politickou reprezentací. A výjimkou nejsou ani případy, kdy si stavitel domluví podmínky pro výstavbu projektu, ale ty přestanou platit v okamžiku přeskupení sil na radnici, ať už po volbách, anebo při změně koalic v daném volebním období.

„Věřím, že metodika vnese do jednání přehlednost a předvídatelné prostředí. Už při koupi pozemku potřebujeme vědět, jaké další náklady budou potřeba,“ očekává ředitel developerské firmy Skanska Reality Petr Michálek.

Za metr čtvereční 2300 korun

Jedním z nejočekávanějších výpočtů je platba za změnu územního plánu. Podle Hlaváčka jsou to nejvyšší a nejpřísnější tarify, které kdy kdo v Praze zavedl: „Částka 2300 korun za metr čtvereční (hrubé podlažní plochy – pozn. red.) odpovídá zhruba 25 procentům hodnoty, která developerovi vznikne tím, že mu odsouhlasíme vyšší kapacitu v územním plánu. Částky se navíc budou každý rok zvyšovat o inflaci.“

Například u chystaných projektů na bývalém nákladovém nádraží Žižkov by příspěvky od všech zúčastněných developerů mohly dosáhnout přibližně miliardy korun. Za ni by mohla být vybudována nová základní škola nebo několik školek, komunikací či parků.

Dobrovolně, ale…

Stejně jako u dosavadních individuálně sjednávaných příspěvků pro městské části bude i plnění na základě nové metodiky z právního hlediska dobrovolné. „Pokud investor na pravidla přistoupit nechce, nemusí, ale změna územního plánu nebude,“ doplnil Hlaváček.

Příspěvky k zušlechtění lokality mohou mít také nefinanční podobu. Uznávat se bude například obnova původních, architektonicky zajímavých objektů v brownfieldech, uspořádání architektonické soutěže, převod pozemků městu nebo zajištění podporovaného bydlení. Vedení města každopádně zdůrazňuje, že sto procent peněz vybraných od developerů zůstane v lokalitě, kde projekt vzniká.

Někteří developeři v souvislosti s placením příspěvků už dříve hovořili o dalším zvýšení cen bytů. Podle jiných ovšem nastolení jasných pravidel pro změny územního plánu může pomoci odblokování velkých rozvojových území, kde nyní platí stavební uzávěry. „Pokud se díky tomu zvýší nabídka bytů, mohlo by to vést i k plošnému poklesu cen,“ uvedl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub