Developeři a makléři o cenách bytů: zlevňovat se v žádném případě nebude

Zlevňování bytů nelze čekat

Zlevňování bytů nelze čekat Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Inflace má nakročeno k pětiprocentní metě, začínají se zvedat i úrokové sazby u hypoték. Vlastní bydlení si tak bude moci dovolit méně lidí. Jak se to projeví na cenách bytů? V anketě odpovídají developeři, realitní makléři nebo bankovní experti. 

Oslovení odborníci odpovídali na následující otázky:

  1. Jak vidíte další vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi, zejména s byty? Je na trhu bublina, či budou ceny dále růst?
  2. Jak ovlivní vývoj například zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky?

Jan Brejl, obchodní ředitel Partners

  1. V krátkodobém horizontu nelze očekávat zlepšení v dostupnosti vlastního bydlení, a to především ve velkých městech. Nic také nenasvědčuje tomu, že by se na sekundární trh bydlení dostalo více nemovitostí. A vzhledem k dlouhým lhůtám stavebních povolení a nedostatku materiálů pro výstavbu bytů nebude ani dostatek nových nemovitostí pokrývajících poptávku. Bublina na trhu není, ale mohou být určité lokality či typy nemovitostí, které podlehly trendu. Například rekreační nemovitosti.
  2. Zvýšení sazeb ze strany ČNB, které se promítne do nabídkových cen hypotečních úvěrů, sníží ochotu domácností nakupovat nemovitostí. Snížená poptávka nebude vytvářet takový tlak na růst cen nemovitostí. Dá se tedy předpokládat, že růst cen zpomalí.

Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace

  1. Růst cen nemovitostí ve druhém čtvrtletí zrychlil meziročně k 15 procentům a patřil mezi tři nejvyšší v rámci zemí Evropské unie. Dostal se tak zhruba na úroveň poloviny roku 2017, kdy růst cen nemovitostí naposledy kulminoval. Ačkoli lze spíše očekávat, že rychlá dynamika posledních dvou let zvolní, nabídkové ceny bytů ve třetím čtvrtletí dle posledních údajů Českého statistického úřadu dále zrychlily růst.
  2. Ačkoli nárůst hypotečních sazeb bude tlumit poptávku po hypotečních úvěrech, která je v letošním roce prozatím velmi silná. V krátkém období však může obava z růstu sazeb přimět některé domácnosti uspíšit žádost o hypotéku, a objemy poskytnutých hypoték tak mohou zůstat nadstandardní navzdory rostoucím sazbám.

Jan Štěpánek, realitní regionální ředitel 4fin

  1. Slovo bublina v kontextu s realitním trhem začíná být pateticky zastaralým. Ceny rezidenčních nemovitostí v Česku rostou nepřetržitě od roku 2012 a ani situace posledního roku a půl tento trend nezměnila. Spíše naopak. Dle mého názoru ceny rezidenčních nemovitostí v Česku i nadále porostou.
  2. Namísto současných 20 zájemců o koupi jedné nemovitosti jich bude možná 15. Ale zájem o nemovitosti bude stále značný. Nemyslím si, že by tato situace měla zastavit růst cen rezidenčních nemovitostí v Česku. Maximálně tento růst zpomalí.

Hanuš Thein, výkonný ředitel pro obchod Modré pyramidy.

  1. Očekáváme, že může postupně dojít k mírnému ochlazení trhu. Na druhou stranu ale platí, že v Česku má vlastnické bydlení dlouhodobou tradici a aktuální podmínky pro koupi nemovitosti jsou pro spoustu lidí stále velice atraktivní. K tomu se přidává fakt, že Češi se naučili v nejistých dobách koupí nemovitosti zajišťovat takzvaně na stáří.
  2. Navýšení úrokových sazeb ČNB se dle očekávání odrazilo i ve zvyšování úroků hypotečních úvěrů. Ani to ale Čechy neodrazuje. I nyní můžeme jen opakovat, že se situace do budoucna nebude výrazně měnit.
    Video placeholde
    Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Ondřej Šuchman, manažer hypoték v Komerční banky.

  1. V tuto chvíli nevidíme na rezidenčním trhu žádný fundamentální faktor, který by měl způsobit zásadní pokles cen nemovitostí. Nabídka je stále omezená, poptávka je vysoká, ekonomika je v poměrně dobré kondici. Očekáváme tedy spíše další postupný růst cen nemovitostí, v příštím roce ale už ne dvouciferným tempem, jako tomu bylo v roce letošním.
  2. Zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB bude určitě jedním z omezujících faktorů pro další růst cen nemovitostí. Na druhou stranu váhy ale musíme položit inflaci, která aktuálně dosahuje poměrně vysokých hodnot a očekává se její další růst. Zjednodušeně řečeno, pokud se úrokové sazby hypoték pohybují pod inflací, stále jsou reálné sazby prakticky záporné a poptávka po hypotékách bude vysoká.

Jan Řežáb, majitel a zakladatel společnosti JRD

  1. Obávám se, že stagnace růstu cen bytů je zatím v nedohlednu. Ze sociálního úhlu pohledu mě to samozřejmě vůbec netěší, ale z toho odborného nevidím nic, co by mělo růst cen v brzké době výrazněji zpomalit.
  2. Předpokládáme, že se toto zvýšení příliš nedotkne prodeje nových bytů, protože poptávka je stále mnohem vyšší než nabídka. Mnoho lidí se však může dostat – u stávajících nebo renegociovaných hypoték – do problémů se splácením.

Miloslav Lafek, CEO LUSQ

  1. Můj dohad je, že ceny budou rok až dva nadále růst, a poté se růst zpomalí a to z důvodu přehřátí trhu. Nicméně bude to také o nabídce nemovitostí určených k prodeji.
  2. Lidé budou potřebovat více vlastních prostředků na koupi nemovitosti a je i předpoklad, že vzroste nárok na větší podíl vlastních prostředků vůči bankovnímu financování. V současném stavu růstu inflace bude méně lidí, kteří dosáhnou vlastními prostředky na tato kritéria.

Jiří Baloun, vedoucí prodeje a marketingu ve společnosti Geosan Development

  1. Předpokládáme, že v následujících měsících bude stále převažovat vysoká poptávka nad nabídkou nových bytů. Developeři při intenzivních prodejích hlavně v jarních měsících tohoto roku vyprodali většinu bytů výrazně dříve, než očekávali, a nestihnou tak rychle získat potřebná povolení pro nové projekty. Tento fakt a výrazné zdražování stavebních materiálů mohou vést k pozvolnému nárůstu cen. 
  2. Nepředpokládáme, že by se trh kvůli zvýšeným úrokovým sazbám zbrzdil.

Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo

  1. Ceny nemovitostí dále porostou, i když pozvolnějším tempem, maximálně v některých lokalitách budou stagnovat. Tento trend se nezmění, protože je dán objektivní situací na trhu. Zejména v Praze panuje velký nedostatek nových bytů a zároveň obrovská poptávka. Ta se navíc zvyšuje, protože lidé považují nemovitosti za bezpečnou a spolehlivou investici, kterou s tímto záměrem kupují.
  2. S aktuálním zvyšování úrokových sazeb by mohl růst cen pomalu začít stagnovat. Nicméně i s ohledem na zvyšování stavebních nákladů je stagnace méně pravděpodobná nebo bude pouze lokální. Máme aktuálně zkušenost, že klienti se snaží vyšší úrokové sazby kompenzovat delší dobou splácení úvěru. Také ve větší míře kombinují zástavy kupované nemovitosti s již vlastněnými nemovitostmi, aby úvěr získali v požadované výši.

Jiří Kučera, ředitel realitní kanceláře Luxent –⁠ Exclusive Properties 

  1. Cena bytů v Praze nebude v žádném případě klesat. Mění se struktura poptávajících ve prospěch investorských nákupů, a tak by se mohlo zdát, že s rostoucí kupní cenou bytů a v podstatě stagnujícími cenami nájmů se budou profesionální investoři poohlížet po jiných příležitostech, protože ekonomika takového nákupu přestává vycházet. Pravdou ale je, že roste zájem o investiční nákup nemovitostí u neprofesionálních investorů, kteří pro sebe nevidí alternativu.
  2. Zvyšování úrokových sazeb bude mít vliv na poskytování nových hypoték – počet zájemců, kteří si troufnou na vyšší splátky, bude pochopitelně nižší. Stejně tak ale vyšší úrokové sazby zasáhnou ty, kdo čerpají současné hypotéky s příznivými sazbami. Při jejich zvýšení lze očekávat, že poměrně velká část osob nebude moci dostát svým závazkům a po nějaké době budou banky muset řešit nesplácené úvěry. Pokud by se velké množství bytů jednou dostalo na volný trh, jistě by ho to ovlivnilo.