Developeři couvají z nájemního bydlení. Nevědí, za kolik bytové domy postaví

Nájemní byty v projektu Lappi Hloubětín od developerské firmy YIT nakonec nebudou.

Nájemní byty v projektu Lappi Hloubětín od developerské firmy YIT nakonec nebudou. Zdroj: YIT

Nájemní bydlení nebude takovým šlágrem, jak se dosud zdálo. Velký pražský developer YIT ustoupil od plánu pronajímat byty ve svém projektu Lappi Hloubětín a vrací se naplno k prodeji do osobního vlastnictví. Další developeři si výstavbu nájemních domů rozmysleli poté, co kvůli cenovým turbulencím na trhu nedokázali stanovit, za kolik hotové projekty prodají investorům do realit.

„YIT mění strategii. Bude se plně soustředit na svůj hlavní byznys, tedy výstavbu a prodej rezidenčních a komerčních objektů,“ sdělil generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj. Developer  přitom loni na jaře oznámil, že se podobně jako konkurenční stavitelé AFI Europe, Finep nebo Skanska částečně přeorientuje na nájemní byty. Ty měly tvořit zhruba pětinu loňské výstavby YIT.

Nejistota kolem ekonomického vývoje nejen na rezidenčním trhu už překazila několik připravovaných obchodů s bytovými domy. „Zaznamenali jsme dvě transakce do nájemního bydlení, které se neuskutečnily. Developer totiž nevěděl, za kolik postaví,“ konstatoval v prosinci na Stavebním fóru partner advokátní kanceláře bnt attorneys Tomáš Běhounek.

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Už příprava nájemních domů se liší od developmentu vlastnického bydlení. Projekt musí sledovat poptávku budoucích nájemců a zároveň investorů. „Ti při koupi nájemního domu sledují především ekonomické ukazatele, jako je roční výnos, provozní náklady, energetická náročnost budovy či očekávaná obsazenost. Nájemní projekt má také jinou skladbu i plochy bytů,“ popisuje majitelka firmy BTR Consulting Zuzana Chudoba.

Na problémy s naceněním projektu pro předem sjednaného investora poukázal také developer Penta Real Estate, když vysvětloval, proč chce zatím dál stavět byty do osobního vlastnictví. „Výroba projektu trvá dva roky a ceny jsou teď hodně turbulentní. Dokud jsou na trhu kupující, nemáme důvod jít neprobádanou cestou,“ vysvětlil šéf tuzemské Penty RE Petr Palička.

Ani největší český rezidenční developer Central Group, který se také dosud drží projektů prodávaných do osobního vlastnictví, se v blízké době neobává propadu prodejů, a to navzdory rostoucím úrokům u hypoték a blížícímu se dubnovému zpřísnění kritérií pro jejich poskytování. Lidé totiž hledají hlavně bezpečné uložení peněz.

 „Hypotečních úvěrů ubude jen mírně, podle našich výpočtů tak o třináct procent,“ odhadla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Na úvěr u tohoto developera kupuje byty zhruba 55 procent klientů.

„Poptávka po bydlení je enormní po celém světě. Přitom obecně výnosnost bezpečných aktiv v posledních patnácti letech klesá,“ připomněl na Stavebním fóru Jan Frait z České národní banky.

Výnosy z bytů v pražských novostavbách se už kvůli stále rostoucím cenám nemovitostí pohybují pode dvěma procenty. Podle Fraita nelze čekat, že v blízké době výrazněji stoupnou. Přesto jsou byty z dlouhodobého hlediska „bezpečným přístavem“.

Podle konzultantky Zuzany Chudoba lze předpokládat, že chuť stavět nájemní bydlení se po ustálení cen zase vrátí. Pootevřená zadní vrátka si nechává i developer YIT. „V případě zájmu institucionálních investorů o nákup rezidenčních domů jsme připraveni ke spolupráci, nicméně nebudeme nabízet služby související s pronájmem a správou nemovitostí,“ doplnil Lokaj.