Developeři se přestali bát spekulativní výstavby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: PointPark,

Od propuknutí krize v roce 2009 se developeři stavbě skladů a průmyslových hal bez předem zajištěných nájemců vyhýbali. Nyní se začíná spekulativní výstavba v takzvaném industriálu znovu rozjíždět. Zhruba čtrnáct procent ploch v právě budovaných projektech vzniká spekulativně, hlásí realitní poradci sdružení pod hlavičkou Industrial Research Forum. Za problém to však nepovažují, trh je prý v dobré kondici.

„Rok 2015 bude rokem výstavby. Poptávka je stále velmi silná a nabídka se už hodně zmenšila. Míra neobsazenosti je jednou z nejnižších za poslední roky. Pokud se někde vyplatí stavět sklady spekulativně, tak hlavně okolo Prahy,“ uvedl ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

Právě na východě metropole v Jenči se nachází dosud největší spekulativní projekt sezony po krizi. Developer Prologis začal v tamní průmyslové zóně bez zajištěného nájemce stavět halu o třiceti tisících metrech čtverečních.

Nová hala má být atraktivnější mimo jiné tím, že hned v sousedním skladu se už developerovi podařilo pronajmout stejnou plochu dodavateli pracovních ochranných pomůcek Červa.

Výstavbu kanceláří bude trh vstřebávat několik let

Do menší výstavby bez zajištěného nájemce se na ploše šest tisíc metrů čtverečních pustila také společnost Goodman ve svém logistickém parku na Slovensku v Senci. „Spekulativní výstavby bude určitě přibývat. Jsou tu firmy, které nemohou čekat, až se hala postaví, a potřebují se někam nastěhovat hned,“ řekl deníku E15 ředitel tuzemského a slovenského Goodmanu Jan Palek.

Developeři po letech začínají s výstavbou průmyslových nemovitostí bez předem zajištěných nájemců. Zato kanceláře se aktuálně v Praze jinak téměř nestavějí. Nové administrativní plochy bude podle konzultantů trh vstřebávat několik let. „Pokud se sníží nabídka a zvýší poptávka, tak se současný objem nových ploch podaří trhu absorbovat zhruba v roce 2018,“ uvedl Michal Soták, vedoucí výzkumu v poradenské firmě Cushman & Wakefield.

Kvůli přísunu nových ploch stoupl na konci loňského roku podíl prázdných kanceláří v metropoli na 15,3 procenta. Patnáctiprocentní neobsazenost je přitom hranice, kterou trh považuje za bezpečnou. Letos by podíl neobsazených administrativních ploch mohl vzrůst k šestnácti procentům.

Neobsazenost není hrozbou

Přesto realitní agenti nepodléhají panice. „V tuto chvíli pro trh vyšší neobsazenost neznamená zásadní ohrožení. Z pohledu větší nabídky se nepochybně určitých výhod dostává nájemcům při vyjednávání podmínek nájmu,“ poznamenala analytička společnosti Professionals Veronika Beránková. V případě pokračující silné poptávky očekává pokles neobsazenost v roce 2016.

Spekulativní výstavbu kanceláří mají podle jednatele 108 Agency Jakuba Holce na svědomí hlavně české a slovenské skupiny typu Penty, PPF, HB Reavis nebo CPI. „Mají zdroje a chtějí zvýšit podíl na realitním trhu,“ dodal Holec.

Zahraniční developeři podle něj v současnosti přistupují k budování kanceláří v Česku výrazně obezřetněji. Ve výstavbě skladů cizozemští hráči tolik do pozadí neustoupili.

Tomáš Míček: Sklady jsou bezpečnou a jednoduchou investicí