Developerům konkurují byty, které sami postavili

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Developeři čelí paradoxní situaci. Čím dál častěji jim konkurují prodeje bytů, které dříve sami postavili. To znamená, že byt, který před několika lety někdo kupoval přímo od stavebníka jako zcela nový, je nyní znovu na prodej.

„Odhadujeme, že každý rok změní majitele přibližně pět procent bytů z těchto starších projektů. Jedná se tedy o porci více než 2500 zabydlených nových bytů na realitním trhu každý rok,“ uvedl ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Tato nabídka se podle něj bude každým rokem rozšiřovat o několik tisíc bytů. Z tohoto odhadu vyplývá, že obchody se zánovními byty z druhé ruky mohou již nyní tvořit až polovinu celého trhu s novostavbami v Praze. Zde se prodá drtivá většina nových bytů v Česku.

To potvrzuje také Milan Roček, jednatel Společnosti pro cenové mapy ze skupiny Hyposervis. „Přeprodeje bytů v zánovních developerských projektech tvoří v některých oblastech skutečně velkou část transakcí. Tento podíl je odvislý zejména od počtu aktuálně nabízených developerských projektů v lokalitě. V případě, že nabídka je v daném místě omezená, tvoří přeprodeje i více než 50 procent transakcí,“ sdělil.

Ojeté byty

Samotní developeři tvrdí, že konkurenční boj s vlastními projekty pro ně až tolik horký není. „Sekundární trh určitou konkurenci představuje, ale jen velmi omezenou,“ řekl majitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Podobně se vyjádřil i šéf developerské firmy Trigema Marcel Soural. „Je to podobné jako u aut. Samozřejmě se prodávají i ojetá, ale nová mají stále lepší a lepší parametry,“ dodal.

Developeři sázejí rovněž na to, že ceny bytů dlouhodobě rostou, takže „ojeté“ bydlení stojí podobně, či dokonce ještě více než byty zcela nové. Roček ze Společnosti pro cenové mapy dal za příklad Prahu 5, kde byty v projektech zkolaudovaných v letech 2000 až 2005 se ročně zhodnocují o tři až pět procent. To znamená, že když tam v roce 2001 někdo koupil třípokojovou jednotku za 2,4 milionu korun, má dnes šanci byt prodat za zhruba čtyři miliony.

Za zhodnocením bytu je podle šéfa Lexxusu Višňovského mimo jiné fakt, že hodně novostaveb se kupuje ještě před dokončením, a jsou tudíž často levnější než hotové jednotky. Z druhé strany má prý kupující u již hotového bytu výhodu, že vidí, jak projekt reálně vypadá a funguje.

Češi při koupi nového bytu ignorují kvalitu stavby. Sázejí na slevy