Digitalizace povolování staveb bude stát přes miliardu korun

Náklady na digitalizaci stavebního řízení a územního plánování budou 1,25 miliardy korun.(ilustrační foto)

Náklady na digitalizaci stavebního řízení a územního plánování budou 1,25 miliardy korun.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Digitalizace je součástí nového stavebního zákona, který nyní čeká na projednání ve Sněmovně. (ilustrační foto)
Kabinet počítá s platností nového stavebního zákona od jara příštího roku. (ilustrační foto)
Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby některé služby stavebního zákona fungovaly v digitální podobě nejpozději začátkem července 2021.(ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Náklady na digitalizaci stavebního řízení a územního plánování budou 1,25 miliardy korun. Přes 80 procent bude financováno z evropských dotací. Digitalizace je součástí nového stavebního zákona, který nyní čeká na projednání ve Sněmovně. Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby některé služby stavebního zákona fungovaly v digitální podobě nejpozději začátkem července 2021. Materiál MMR v pondělí projedná vláda.

Kabinet počítá s platností nového stavebního zákona od jara příštího roku. Účinnost by měla postupně nabíhat do poloviny roku 2023.

"Cílem je vybudování efektivního a funkčního digitálního systému, který usnadní proces všem účastníkům stavebního řízení, kdy již nebude potřeba obcházet úřady, ale vše bude možné vyřídit prostřednictvím internetu," uvádí MMR ve své zprávě.

Zhruba čtvrtina výdajů půjde na informační systém elektronických dokumentací. Následují Portál stavebníka (19 procent), informační systém digitální mapy veřejné správy (18 procent), evidence územních a stavebních postupů (17 procent) a národní geoportál územního plánování (16 procent). Vyhlášení výběrových řízení na pořízení těchto hlavních informačních systémů MMR plánuje na 1. prosince 2020.

Cílem digitalizace stavebního řízení je podle MMR například zabezpečit pro stavební úřady účinný a efektivní IT systém, který zkoncentruje a zkoordinuje veškeré úkony, které jsou dnes roztříštěny v přípravné fázi, územním rozhodování a stavebním řízení do jednoho místa.

Dále by měla zjednodušit získávání podkladů před zahájením řízení, předkládat v rámci celého stavebního řízení pouze jednu žádost, nikoli až několik desítek žádostí, jako je tomu v současnosti.