Digitální převrat. Na trh s byty ho přivádějí drahé energie a rozmach nájemního bydlení

Online sledování spotřeby energií či vody zabrání překvapením při ročním vyúčtování

Online sledování spotřeby energií či vody zabrání překvapením při ročním vyúčtování Zdroj: BeIt

Vila v pražské Troji
2
Fotogalerie

Zatímco elektronické bankovnictví a nakupování v e-shopech jsou běžnou součástí digitálního světa, výdaje za bydlení zamrzly v éře tužky a papíru. Jak snížit náklady na energie a vodu přitom řeší stále víc domácností i majitelů bytů či domů k pronájmu. Rychle rostoucí trh nájemního bydlení tak přináší pokrok ve správě nemovitostí, na kterém vydělají i jednotlivci.       

„Realita správy nemovitostí se zasekla v 70. letech,“ říká šéf startupu BeiT Miro Hachlinec. „Jednou ročně dostáváme rozúčtování spotřeby energií bez možnosti je nějak korigovat. Jako koncoví uživatelé jsme poslední, kdo dostane informace o tom, co tvoří obrovskou část našich životních nákladů,“ pokračuje Hachlinec s tím, že ani profesionální správci nemovitostí na tom nejsou co do informovanosti o moc líp. Jeho firma se proto zaměřila na automatizaci dat bydlení tak, aby vlastníci domů i jejich nájemníci mohli sledovat spotřebu energií či vody online.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

Podle Martina Kroha, předsedy představenstva Stavebního bytového družstva Praha, které spravuje čtyři stovky domů nejen v hlavním městě, se může při odečtech prováděných jen jednou ročně ukázat, že únik vody za rok způsobil škodu třeba 800 tisíc korun.

Sledováním, optimalizací a inteligentním zpracováním dat lze v bytě ušetřit až třicet procent provozních nákladů, uvedl na konferenci Digitalizace nájemního bydlení Radek Fiala z BeiTu. Startup sbírá prostřednictvím softwaru a hardwaru data z dálkových měřičů energií a vyhodnocuje je v reálném čase pomocí webové a mobilní aplikace.

Jako v hotelovém byznysu

Digitalizace bydlení se ovšem netýká jen spotřeby vody, energií a dalších nákladů na provoz. Nabízí také efektivnější komunikaci správcům budov i společenstvím vlastníků (SVJ). Investice do údržby elektronického systému by měly vyjít majitele nemovitostí levněji než platby za personál, který v současnosti úkony zpracovává manuálně. Navíc se sníží riziko chyb, které vznikají při fyzickém přepisování dat.

K urychlení automatizace přispívá velkou měrou aktuální rozvoj trhu s nájemním bydlením. „Světové trendy minimalizují osobní kontakt s nájemcem. Ten si vybírá byt online a online si ho rezervuje i podepisuje smlouvu. Chytré aplikace umožňují rezervaci společných částí domu, jako je prádelna nebo wellness, dále sdílení kol či automobilů nebo třeba zapůjčení grilu,“ popisuje majitelka poradenské společnosti BTR Zuzana Chudoba.

Nájemní bydlení následuje trendy v hotelovém byznysu a hledá způsoby, jak uspořit náklady na lidské zdroje. Majitel developerského a stavebního holdingu Trigema Marcel Soural se inspiruje provozováním vlastního areálu na Monínci. Ubytování přes recepci tam nahradilo elektronické odbavení, kdy po naskenování dokladu totožnosti a platební karty automat vydá hostovi kartu od pokoje. „Na stejném principu bude fungovat také Fragment,“ připomněl Soural svůj projekt moderního nájemního domu, který Trigema nyní staví v pražském Karlíně.

Video placeholde
• Videohub

Hlídač opotřebení bytu

Další výhodou je automatické generování nájemních smluv včetně úprav či dodatků a jejich uložení v digitálním systému. „Každá smlouva se za dobu pronájmu dodatkuje v průměru jednou až dvakrát. Nájemník si třeba koupí auto a chce si pronajmout garáž. V takovém případě není problém přiobjednat parking online,“ popisuje jednatel společnosti Realpad Marian Škvarek.

Zjednoduší se také přebírání bytů. Ty se v nájemních projektech vracejí do nabídky v průměru po 18 měsících až dvou letech. „Pokud máte v aplikaci uloženo, jaké nedostatky už se v bytě vyskytly dříve, při jeho předání ihned zjistíte, zda nepřibylo něco poničeného,“ dodává Škvarek.