DRFG postaví v Olomouci byty a kanceláře za 2,6 miliardy. Rozšíří se i Šantovka

Oblast v Olomouci, ve které bude stavět DRFG, se  těší velkému zájmu investorů. Podoba výškové stavby Šantovka Tower (na snímku vizualizace z roku 2014) prošla v minulých letech změnami.

Oblast v Olomouci, ve které bude stavět DRFG, se těší velkému zájmu investorů. Podoba výškové stavby Šantovka Tower (na snímku vizualizace z roku 2014) prošla v minulých letech změnami. Zdroj: ČTK

BEA campus Olomouc je rozsáhlý orojekt, který se postupně staví několik let. Hotový by měl být v roce 2024.
Galerie Šantovka se dočká rozšíření i na druhý břeh Mlýnského potoka.
BEA campus Olomouc je rozsáhlý orojekt, který se postupně staví několik let. Hotový by měl být v roce 2024.
BEA campus Olomouc
Původní vizualizace Šantovka Tower z roku 2014
6
Fotogalerie

Investiční skupina DRFG, kde je jedním z akcionářů podnikatel David Rusňák, nakupovala v hanácké metropoli. Na brownfieldu o ploše přes čtrnáct tisíc metrů čtverečních v blízkosti hlavního nádraží postaví zhruba 450 bytů, kanceláře a dvanáct tisíc metrů čtverečních obchodních ploch za 2,6 miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2025. Cenu pozemku nechtěla DRFG komentovat, dodala ale, že o další akvizici v Olomouci ještě jedná.

„Areál nabídne 43 tisíc metrů čtverečních plochy rozdělených do několika budov. Má strategickou polohu nejen v rámci dopravní infrastruktury, ale je také v blízkém napojení na významné silnice a železnice,“ říká ředitel dceřiné realitní společnosti DRFG Real Estate Josef Šilhánek. Výstavba bude rozdělena do několika etap, z nichž první začne v říjnu.

Navzdory brzké fázi přípravy o kancelářské prostory podle Josefa Šilhánka projevili zájem první potenciální nájemníci, kteří oceňují zejména dobrou polohu a dopravní dostupnost. „Momentálně se dokončuje architektonická studie a simultánně probíhá výběrové řízení stavební společnosti. Projekt bude stejně jako naše další developerské projekty splňovat vysoké standardy ESG (udržitelné investice – pozn. red.),“ dodává Šilhánek.

V posledních letech se zanedbaná lokalita mezi centrem města a hlavním nádražím, kde začne stavět i DRFG, mění v moderní městskou čtvrť. Z dříve nepříliš útulných frekventovaných komunikací Kosmonautů a 17. listopadu se postupně stávají městské bulváry ověnčené moderními budovami s různou funkcí.

Území kolem ulice Kosmonautů vévodí výstavba rozsáhlého BEA campusu Olomouc, který kombinuje moderní kanceláře a bydlení s vysokoškolským a výzkumným kampusem. „Při projektování jsme kladli důraz na vytvoření odpočinkových a zelených ploch, stejně jako na funkční pluralitu a urbanistické napojení na okolní zástavbu. Chtěli jsme vytvořit součást zdravého města, kam chodí lidé nejen do zaměstnání, ale i za vzděláním nebo tam aktivně tráví volný čas,“ říká architekt Evžen Entner z ateliéru Alfaprojekt Olomouc. Ve výstavbě je teď etapa BEA city business residence, celý areál má být dokončen v roce 2024.

Stavební povolení získala také přístavba obchodního centra Šantovka 2, které je už nyní jedním z deseti největších v Česku. Přístavba, jež rozšíří nákupní plochy na druhý břeh Mlýnského potoka, bude mít čtyři podlaží s osmdesáti obchodními jednotkami a multifunkčním sálem. Autorem návrhu je opět londýnský architektonický ateliér Benoy, tentokrát ve spolupráci s architekty ze společnosti Obermeyer-Helika. Dokončení projektu se dle informací na webových stránkách developera Redstone Real Estate plánuje na podzim 2023.

Stejný ateliér je autorem návrhu výškové budovy Šantovka Tower, jejíž povolení provázely soudní spory. Krajský soud v Olomouci v březnu potvrdil platnost územního rozhodnutí, které napadla kancelář ombudsmana. Důvodem sporu je těsné sousedství 75 metrů vysoké budovy s městskou památkovou rezervací, jejíž hodnotu budova podle žaloby ohrožuje. Developer tak může pokračovat v přípravách a zažádat o stavební povolení. Budova se od počátku svých příprav setkává nejen s nelibostí památkářů, ale i občanů. Proti budově veřejně vystoupilo například občanské sdružení Za krásnou Olomouc a v roce 2018 proti „věžáku“ demonstrovali Olomoučané.

Investiční skupina DRFG patří mezi největší správce nemovitostí u nás. Loni vstoupila také do oblasti rezidenčního developmentu a zahájila projektem Rezidence Spojovací v pražských Vysočanech za zhruba 320 milionů korun. Výstavba v Olomouci bude druhým developerským počinem firmy.

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic