Dům v Revoluční rozpoutal spor

Novomlýnská brána. Dům-nedům, jak mu říkají architekti ateliéru DaM, by měl mít pestré využití, hlavně pro obchody a kanceláře, investor nevylučuje, že by mohly přibýt i byty

Novomlýnská brána. Dům-nedům, jak mu říkají architekti ateliéru DaM, by měl mít pestré využití, hlavně pro obchody a kanceláře, investor nevylučuje, že by mohly přibýt i byty Zdroj: Vizualizace atelier DaM

Památkáři se přou o projekt Novomlýnská brána, který chce u Vltavy na konci Revoluční ulice v Praze postavit firma Brobosu Properties. Zatímco městský odbor památkové péče stavbu domu podle návrhu ateliéru DaM v těchto dnech povolil, vědecká rada Národního památkového ústavu se už loni v létě postavila proti.

Části odborné veřejnosti vadí například to, že novému modernímu komplexu na dosud nevyužitém pozemku má padnout za oběť i sousední neorenesanční budova, která je však částečně zdevastovaná. Stávající nízký barokní domek má být zachován.

Architekti DaM navrhli netradiční objekt bez klasické fasády s okny. Ocelový skelet je zabalen do částečně perforovaného plechu v měděném odstínu. Na pozemku se už v minulosti vystřídalo několik záměrů. V roce 2004 se například objevil megalomanský plán na výstavbu muzea Salvatora Dalího. Současný návrh DaM nevyčnívá nad okolní zástavbu.
Investorem Novomlýnské brány je společnost Brobosu Properties, kterou ovládá skrze svoji firmu Čestamka advokát Radovan Karas. Netají se tím, že jeho hlavní motivací je „vydělat na tom peníze“. Sám přitom výši investice do projektu ještě nemá konkrétně vyčíslenu. „Uvažuje se kolem 250 milionů korun,“ uvedl. Základní kapitál Brobosu Properties činí podle obchodního rejstříku dvě stě tisíc korun.