Finep si jde pro další stovky milionů, brzy vydá dluhopisy

Reality od Finep

Reality od Finep Zdroj: Finep

Reality od Finep
Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep.
3
Fotogalerie

Stavitel bytů Finep využije výhodných podmínek na dluhopisovém trhu a dojde si k investorům pro další peníze. Úpis má začít na začátku února.

Developerský holding Finep se po roce vrací na dluhopisový trh. Vydá emisi zajištěných bondů v hodnotě 210 milionů korun. Splatnost bude v roce 2022. Finep patří mezi největší stavitele bytů.

„Dluhopisy ponesou pevný výnos stanovený na základě tržních podmínek před datem emise, která se předpokládá v březnu 2018,“ uvedl finanční ředitel Finepu Štěpán Havlas.

Peníze Finep použije na developerské projekty. Jádro byznysu skupiny je v Praze. Velké projekty má však také v Bratislavě a staví v Mongolsku.

Manažerem dluhopisové emise bude tuzemská UniCredit Bank. Hodnota jedné obligace je stanovena na tři miliony korun. Nakupovat budou moci profesionální investoři i drobní zájemci. Úpis by měl odstartovat začátkem února.

„Dluhopisy jsou zajímavým investičním nástrojem pro investory, s jasnými pravidly, zajištěním a výnosy. Tento nástroj hodnotíme z dlouhodobého hlediska jako stabilní a perspektivní,“ uvedl mluvčí holdingu David Jirušek.

Výnos nových dluhopisů bude stanoven před datem emise. Při vydání prvních bondů na konci roku 2016 nabídl Finep investorům roční výnos 3,75 procenta. Tehdy si developer na trhu půjčil 201 milionů korun.

Dluhopisy patří v byznysu mezi populární nástroje pro získávání kapitálu. V realitách je ve velkém využívá skupina CPI. Prostřednictvím bondů financoval svůj developerský projekt v Praze-Troji také miliardář Ivan Zach. Na trh si teď jde až pro pět miliard z obligací rovněž majitel banky Creditas Pavel Hubáček. Jen za loňský rok vydaly skupiny českých miliardářů dluhopisy za 120 miliard korun. Meziročně to byl trojnásobný nárůst. Dluhopisy jsou totiž v současnosti pro fi rmy výhodnější než klasické úvěry u bank.