Invalidovnu čeká bouřlivý rozvoj. Stavět budou developeři, památkáři i divadelníci

Vizualizace chystaného projektu Trigemy u metra Invalidovna.

Vizualizace chystaného projektu Trigemy u metra Invalidovna. Zdroj: Trigema

Vizualizace chystaného projektu Trigemy u metra Invalidovna.
Vizualizace chystaného projektu J&T Real Estate s pracovním názvem Rustonka West.
Vizualizace chystaného projektu J&T Real Estate
Vizualizace chystané rekonstrukce barokní budovy Invalidovny, kde chystá NPÚ vybudovat dvě moderní přístavby.
Vizualizace chystané rekonstrukce barokní budovy Invalidovny, kde chystá NPÚ vybudovat dvě moderní přístavby.
9
Fotogalerie

Hotel Olympik. To je možná to jediné, na co si Pražané vzpomenou, když mají popsat oblast karlínské Invalidovny. Nepříliš atraktivní území mezi vzkvétající částí Karlína a poněkud méně vzkvétající Palmovkou dnes davy návštěvníků zrovna neláká. To by mohl do několika let změnit mohutný stavební rozvoj ze strany soukromníků, státu a města. Vzniknout tu mají stovky nových bytů, kanceláře, školy i nové kulturní centrum v historické budově Invalidovny, po níž celé území nese dnes své jméno.

Mnozí už možná zapomněli, že právě Invalidovna byla místem, kde se komunisté rozhodli v šedesátých letech minulého století vybudovat experimentální sídliště. Chtěli si ověřit urbanistické i architektonické principy a představit vizi moderního bydlení. Kromě bytových domů tu vyrostly školy, do ulic byla rozestavěna umělecká díla a posledním dokončeným prvkem sídliště byl právě slavný hotel Olympik, když se Praha ucházela o pořadatelství olympijských her.

Developeři, státní instituce i radnice Prahy 8 nyní chtějí celé území dotvořit. Vedení městské části po dvou letech dokončilo koncepční studii, která se snaží všechny záměry zkoordinovat. „Lidé oceňují jako jednu z největších hodnot, že bydlí na sídlišti ve volném parku nebo v zeleni a tak to musí zůstat,“ upozorňuje místostarosta pro územní rozvoj Prahy 8 Radomír Nepil. „Je potřeba najít způsob, jak sídliště propojit s okolním územím. A to především směrem k řece, kde vznikají nové moderní budovy.“

Domy nad metrem

Na nejlukrativnějším místě, přímo u stanice metra Invalidovna podél ulice Sokolovská, se chystá stavět společnost Trigema, která stojí za nedalekým projektem Fragment se sochami Davida Černého. Developer nakonec upustil od ambiciózního návrhu mohutné podlouhlé budovy připomínající loď, kterou veřejnost přijala s rozpaky, ale rozhodl se pro prostupnější soubor budov, který umožní lepší průchod mezi sídlištěm, stanicí metra a zastávkami tramvají.

Architekti z tohoto důvodu zvolili vzdušnější formu prostředního ze tří domů, který je ve spodní části vykonzolovaný a zcela průchozí a vyznačuje se zvlněnou fasádou. Dva krajní domy mají mít střízlivější pravidelnou fasádu. „Důležitý aspekt návrhu je uvolnění prostoru v místě dnešního učiliště, čímž jsme mohli akcentovat objekt hotelového domu dnes nazývaný Expo, který je památkou a zaslouží si dobrou viditelnost,“ popisuje Jiří Řezák z architektonické kanceláře Qarta, která návrh pro investora připravuje.

Vizualizace chystaného projektu Trigemy u metra Invalidovna.Vizualizace chystaného projektu Trigemy u metra Invalidovna.|Trigema

Výškově se mají budovy tentokrát držet okolních staveb. Developer zde podle požadavku města vytvoří místo pro supermarket, na který jsou lidé na tomto místě zvyklí. Městská část kromě toho trvala na zachování stávajících plastik a uměleckých děl. „O konečné podobě projektu povedeme ještě diskuzi, do níž bude zapojena veřejnost,“ doplnil Nepil.

Pokračování Rustonky

Naproti přes ulici chystá developer J&T Real Estate budovu s pracovním názvem Rustonka West, která by se mohla začít stavět už za dva roky. Stavba bude navazovat nejen na stávající komplex Rustonka, ale i na chystaný rozvoj sousedního Rohanského ostrova, kde developer staví spolu se Sekyra Group novou čtvrť a město buduje nový park u Vltavy. Nová administrativní budova se bude nacházet v proluce mezi Fragmentem a J&T Bankou. V přízemí má být podle přání místních lékárna, obchody, bistra a restaurace. Po dohodě s městem se investor rozhodl nezastavět celé území, které by podle územního plánu mohl, a po stranách budovy vybuduje malé parčíky s lavičkami a vodními prvky.

Už v tomto projektu musí developer myslet na budoucí čtvrť a park na Rohanském ostrově, jež budou obsluhovat právě tramvaje a metro na Invalidovně. „Provázanost s budoucí zástavbou Rohanského ostrova vnímáme. V projektu ji zohledňujeme zejména prostřednictvím náměstíčka mezi budovou J&T Banky a tímto novým projektem, které umožní průchod z Invalidovny na Rohanský ostrov,“ popisuje Jiří Ochetz z představenstva J&T Real Estate.

Barokní Invalidovna s přístavbou

Veliký návštěvnický potenciál představuje barokní budova historické Invalidovny, kterou čeká rozsáhlá rekonstrukce. Do svého majetku ji před několika lety dostal Národní památkový ústav. „V obnoveném areálu počítáme s prostory pro Pražský filharmonický sbor, dvě dětské skupiny či pracoviště sbírkových fondů. Místo tu naleznou i restaurátorské dílny a pražská památková správa,“ vyjmenovává zástupce ústavu František Laudát. Veřejnost bude mít přístup do většiny areálu, firmy si zde budou moci také pronajmout společenský sál.

Vizualizace chystané rekonstrukce barokní budovy Invalidovny, kde chystá NPÚ vybudovat dvě moderní přístavby.Vizualizace chystané rekonstrukce barokní budovy Invalidovny, kde chystá NPÚ vybudovat dvě moderní přístavby.|NPÚ

Na jižní straně areálu plánují památkáři postavit dvě moderní přístavby, kde budou zkušebny i koncertní sál. „Maximální množství pro budovu důležitých technologií bude umístěno právě v přístavbě, aby nemusely být zabírány a přestavovány historické prostory Invalidovny, která má nejvyšší památkovou ochranu,“ hájí Laudát přístavby, které se před lety rovněž setkaly u veřejnosti s nevolí. Památkáři se oproti původnímu návrhu rozhodli přístavby mírně snížit. Otevřít by se Invalidovna měla v roce 2029 a celá obnova vyjde na 1,87 miliardy korun.

Centrum pro divadelníky

V blízkosti vlakových kolejí bude stavět další veřejná instituce, pro někoho možná nečekaně – Národní divadlo. To zde získalo pozemek, který se nachází mezi stavbami patřícími armádě. Divadlo tady zamýšlí postavit rozsáhlé servisní centrum. „Chceme opustit několik objektů rozesetých po městě, konkrétně ateliéry na výrobu na Floře, sklady u Apolináře, sklady v Čakovicích a depozitář za Prahou, a soustředit nejen výrobu kostýmů a dekorací, sklady, fundusy, ale i zkušebny na jednom místě,“ popisuje mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk, podle něhož potřebuje divadlo zázemí, které bude udržitelné, úsporné a dopravně dostupné.

Konkrétní plány nicméně zatím neexistují, hotová je pouze studie proveditelnosti. Národní divadlo totiž momentálně napíná všechny své síly směrem k plánované rekonstrukci Nové scény, která vyjde na dvě miliardy korun.

Čechie už nebude sportoviště

Nejrozsáhlejší změny nastanou v nefunkčním sportovním areálu Čechie, který se nachází za hotelem Olympik. Rozlehlý areál je nyní podroben změně územního plánu, která tu umožní kromě veřejných budov a obchodních prostor postavit několik bytových domů. „Koncepce navrhované výstavby navazuje na stávající zástavbu sídliště Invalidovna a doplňuje území nejen o náměstí a další veřejná prostranství, ale i o potřebnou veřejnou vybavenost jako zdravotní středisko, dětské centrum, sportoviště nebo administrativní zázemí Prahy 8,“ vyjmenovává architekt Petr Bedrna z kanceláře Deco, která projekt zpracovává. Město chce o záměru ještě jednat. Investor musí zatím snížit navrhované výškové budovy na maximálně čtyřicet metrů.

Vizualizace budoucí zástavby areálu Čechie. Návrh se momentálně upravuje, výškové budovy se mají snížit.Vizualizace budoucí zástavby areálu Čechie. Návrh se momentálně upravuje, výškové budovy se mají snížit.|DECO

Kam s dětmi

Rozsáhlá developerská činnost znamená také zvyšující se tlak na město, které musí řešit školské kapacity. Vedení Prahy 8 kvůli tomu s developery vyjednalo tzv. kontribuce, tedy stamilionové příspěvky stavitelů na rozvoj veřejné vybavenosti, v tomto případě zejména škol. Největší investicí bude nová základní škola Rohan za jednu miliardu korun, momentálně také běží soutěž na dostavbu secesní budovy základní školy Lyčkovo náměstí. Město také čeká na stavební povolení pro nástavbu mateřské a základní školy Petra Strozziho, přestavovat se bude školka U Sluncové a s novou školkou se počítá i v rámci projektu Čechie.

Vedení osmé městské části kromě toho řeší podobu veřejných prostranství. „Prověřujeme možnost využití momentálně zanedbaného prostoru mezi vlakovými tratěmi,“ přibližuje místostarosta pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík. „Rádi bychom zde vybudovali outdoorové sportoviště typu skatepark, horolezecká stěna nebo workout. Zkrátka zázemí pro volnočasové aktivity mládeže a dospělých, které v lokalitě chybí,“ popisuje. Hřebík se kromě toho snaží zasadit o návrat umění do ulic Invalidovny, například sochy Kly Mamuta od výtvarníka Miloše Zeta ze šedesátých let, která dříve sloužila i jako prolézačka pro děti.