Irové vyšachovali Pentu z prodeje parcely u Waltrovky, ta si stěžuje

projekt Waltrovka

projekt Waltrovka Zdroj: ctk

Skupina Penta poslala oficiální stížnost šéfovi irské agentury Nama Franku Dalyovi. Firma viní vládní agenturu, která získává zpět peníze po zhroucení irských bank, z liknavosti a nefér přístupu při prodeji parcely u areálu bývalé Waltrovky v Praze. Penta, jíž areál patří, chtěla pozemek koupit, ale Nama ho nakonec zařadila do většího realitního balíku, o jehož prodeji jedná s jinými hráči.

Waltrovku skupina v minulosti koupila právě od Namy a nyní tam buduje velký rezidenční a kancelářský komplex. Žádaný pozemek o velikosti šest tisíc metrů čtverečních se Pentě hodil, protože by tvořil s areálem jeden celek. Irskou agenturu proto před časem oslovila tím, že bych jej koupila.

„Jednání Namy bylo velmi liknavé, po několika vyměněných dopisech s velkou prodlevou, kdy se Penta musela připomínat, si od nás Nama vyžádala finální finanční nabídku. Vzápětí ale přišel e-mail, abychom nic neposílali, že je zájem třetí strany,“ vysvětlil pro E15.cz mluvčí skupiny Ivo Mravinac.

Podle něj se ale Penta až po dvou dalších měsících dozvěděla, že parcelu vládní agentura prodá v balíku s dalšími pozemky v Irsku. „Nepřišlo nám to jako korektní jednání,“ dodal Mravinac. Nama prý Pentu vůbec nevyrozuměla o tom, že bude nějaká soutěž o výše zmíněný balík. „I z toho je patrné, že jednání Namy se nezdá být úplně fér,“ doplnil.

Úřednické neverending story

V poměru k areálu Waltrovky je šestitisícový pozemek mnohem menší. Přesto podle mluvčího skupina na jeho získání vynaložila spoustu času a energie. S Namou prý komunikovala na úrovni jejích odpovědných úředníků. „Dopis šéfovi Namy byl po úřednické neverending story logickým krokem,“ konstatoval Mravinac. V dopise Penta žádá vysvětlení postupu Namy v celé kauze.

O případu informovala také irská média. Podle nich se inkriminovaný soubor pozemků nazývá Project Arrow a tvoří jej 1532 úvěrů od 367 věřitelů v nominální hodnotě 7,2 miliardy eur. Zdroje z trhů prý ale očekávají jeho prodej za zhruba 900 milionů eur (24,5 miliardy korun). Ve finále o něj soutěží americké investiční společnosti Apollo Global Managament a Cerberus.

Transakci vyšetřuje FBI

Server Independent.ie zároveň připomněl, že pokud v tendru zvítězí Cerberus, může to vyvolat odmítavé reakce, vzhledem dřívějšímu k převzetí severoirského portfolia Namy. Okolnosti akvizice takzvaného Project Eagle firmou Cerberus se totiž stalo předmětem kritiky severoirských politiků a vyšetřují jej britské orgány a americká FBI.

Kroky Namy vyvolávají nesouhlasné reakce také v Česku. Kromě stížnosti ohledně pozemku u Waltrovky padají žaloby kvůli prodeji komplexu Savarin, což je blok budov mezi pražským Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišská a Panská.

V tendru organizovaném původním irským vlastníkem Ballymore a agenturou Nama zvítězila s cenou nad 80 milionů eur developerská firma Crestyl. Další uchazeč, společnost Flow East britského podnikatele Jamese Woolfa, však tvrdí, že měla s Ballymorem exkluzivní dohodu. Současně prý byla jeho nabídka 87 milionů eur nejvyšší. Za vyřazením Flow East z tendru a vítězstvím Crestylu jsou podle něj osobní vazby mezi touto firmou a původním vlastníkem.