Karlínská kasárna ani podruhé víc nevynesou

Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) navštívil 30. května vojáky 4. brigády rychlého nasazení v Žatci.

Ministr obrany Martin Stropnický (vpravo) navštívil 30. května vojáky 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Zdroj: ctk

Únorové rozhodnutí ministra obrany Martina Stropnického (ANO) zrušit tendr na prodej kasáren Jana Žižky v pražském Karlíně bylo minimálně uspěchané. Zda bylo chybné, ukáže možná příští týden, kdy úřad vypíše už druhé výběrové řízení na zájemce o koupi této rozsáhlé nemovitosti. Pokud by se nepřihlásila ani jedna ze dvou firem vítězky původní soutěže Ivany Tykač nebo společnost Castullus, Stropnického podřízení by museli jít s cenou o 10 až 15 procent dolů.

Navzdory tomu by stále šlo o největší prodej nepotřebného armádního majetku posledních let. „Čím více zájemců se přihlásí, tím budeme samozřejmě raději,“ říká mluvčí rezortu Jan Pejšek. Mediální zástupce Ivany Tykač Josef Vojta nechtěl potvrdit, zda se podnikatelka soutěže zúčastní. „Nelze to vyloučit,“ uvedl pouze.

Každopádně platí, že snaha Stropnického podřízených získat do konce května další dva cenové posudky příliš nedopadla. Podařilo se jim obstarat jen jeden. A ten se podle informací deníku E15 výrazně neliší od původní expertizy, podle níž byla minimální cena kasáren stanovena na 581 milionů korun. Ministerstvo zřejmě bude moci považovat za úspěch, pokud získá zhruba stejnou sumu, kterou už manželka miliardáře Pavla Tykače nabídla.

Rozdíl v řádech několika milionů

„Po zprůměrování obou posudků vychází oproti dřívější nabídce firem Griva Art a Netal rozdíl v řádu jednotek milionů. Nic závratného to není,“ řekl deníku E15 důvěryhodný zdroj. Ať tendr dopadne jakkoli, od vysoutěžené částky bude třeba odečíst náklady na údržbu kasáren okolo pěti až šesti milionů ročně. Vedle toho příprava tendru zaměstnala řadu úředníků, přičemž dva z nich Stropnický kvůli údajnému pochybení odvolal.

Teď se ukazuje, že se ničeho závažného nedopustili. I proto, že podmínky nového tendru se od předchozího nemají lišit. Vyplynulo to i z březnové schůzky Ivany Tykač s prvním náměstkem Jiřím Borovcem. „Potvrdil, že Griva Art a Netal neporušily podmínky, a tudíž zrušení předmětného tendru nemělo jakoukoli souvislost s jejich účastí v něm,“ sdělil zástupce podnikatelky Vojta.

Stropnický zdůvodnil rozhodnutí majetkovým propojením uchazečů. „Možná se to někomu bude jevit jako soutěž, která proběhla v pořádku, ale já k této skupině lidí patřit nemohu,“ řekl v únoru. Za zvláštní označil i fakt, že u téměř šestisetmilionové částky byl rozptyl nejvyšší a nejnižší nabídky celkem tří uchazečů jen osm milionů.