Katastr pustí do světa údaje o cenách realit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Realitní investoři budou moci kromě podnikatelského čuchu začít využívat také nový zdroj informací o cenách nemovitostí, který v Česku dosud chyběl. Katastrální úřady totiž začnou na základě poptávky ministerstva financí předávat údaje o prodejních cenách nemovitostí Českému statistickému úřadu. Dosud tyto informace ležely na katastru ladem.

„Nyní se hodně změnil přístup ministerstva financí,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. Potřebu seriózních dat o trhu podle něho mají také například banky. Skutečnost, že na katastru jsou data o cenách nemovitostí, které mají cenu zlata, není novinkou. Dosud ale neměl nikdo ze státní správy zájem tuto „zlatou žílu“ vytěžit.

Statistici nyní čtvrtletně zveřejňují kromě indexu nabídkových cen bytů, který se opírá o údaje z inzerce, také indexy realizovaných cen bytů. V případě staršího bydlení ovšem index vychází jen z údajů realitních kanceláří, u novostaveb je zase omezen pouze na Prahu. Nedostatku informací využívá řada aktérů nemovitostního trhu a reportuje na vlastní pěst informace o cenách bytů, které je však obtížné ověřit.

Mezi seriózní pokusy o pravidelné sledování cen nemovitostí patří HB Index Hypoteční banky, který banka vytváří od roku 2011 ve spolupráci se sociologem Martinem Luxem. Také v tomto případě se ale index opírá jen o údaje z databáze banky.

Spolupráce katastrálního úřadu a statistiků neponese ovoce okamžitě. „S odstupem pěti deseti let, až budeme mít vývojovou řadu, z toho budeme moci něco usuzovat o vývoji trhu s nemovitostmi,“ dodal Večeře. Data navíc budou muset statistici složitě očišťovat.

Přesto je tu šance, že se zvláště v případě obchodů financovaných bankami konečně dostanou na světlo světa tržní ceny. „Banky jsou dnes velmi přísné a donutí klienty, aby nedocházelo k tomu, co se tady v minulosti běžně dělo, a sice že se v kupní smlouvě uvedla nějaká cena a ve skutečnosti se platilo něco jiného,“ uvedl předseda ČÚZK.

Jak bude ČSÚ informace z katastru zpracovávat, zatím příliš jasné není. „Kolegové z cen mají postupně tato data analyzovat a zjišťovat, jak by vylepšili naše současné statistiky cen nemovitostí. O výraznějším rozšiřování statistik teď neuvažujeme,“ sdělil Tomáš Chrámecký z tiskového oddělení statistického úřadu.