Kauza Brno: Bauhaus vyhrál soud

Bauhaus, ilustrační foto

Bauhaus, ilustrační foto Zdroj: wipreklama.cz

Obchodní řetězec Bauhaus slaví dílčí vítězství v kauze zastaveného projektu hobbymarketu v Brně – Ivanovicích. Městský soud v Praze zamítl žalobu firmy Praha West Investment proti certifikátům autorizovaného inspektora, které sloužily jako oprávnění ke stavbě.

Žalobce je členem koncernu Globus, jenž vlastní sousední hypermarket. Soud loni pozastavil platnost jednoho z certifikátů, čímž zabránil zkolaudování hotové stavby Bauhausu. Rakouský řetězec poté pohrozil mezinárodní arbitráží.

Investor vyčíslil škody vzniklé tím, že nemohl otevřít dokončené obchodní centrum, na 7,88 milionu korun. Celkovou škodu v případě úplného zmaření investice odhadl na 2,24 miliardy korun. Letos v červnu pak Bauhaus kvůli více než rok trvajícímu sporu propustil desítky zaměstnanců najatých pro tuto prodejnu.

Jak řekla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková, soud dospěl k závěru, že v rámci zkráceného stavebního řízení nebyla nijak dotčena vlastnická práva firmy Praha West Investment k jejím pozemkům. Soud má na stole ještě dvě žaloby vztahující se k projektu. Jednu rovněž od Globusu a další od sdružení Nesehnutí a Klidné Ivanovice.

Bauhaus využil benevolence právního řádu a místo stavebního povolení si opatřil jen certifikáty od autorizovaného inspektora. Podobně postupují i jiní developeři. Praxe však ukázala, že inspektoři často nezohledňují námitky sousedů či je vůbec neosloví.