Londýňané se vrhli na nákupy luxusních domů. Zlevnily díky nepřítomnosti cizinců

Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.

Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní. Zdroj: Reuters

Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.
Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.
Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.
Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.
Luxusní domy v Londýně letos nakupují primárně místní.
6
Fotogalerie

Poptávka po nemovitostech v nejdražších čtvrtích Londýna je letos nejvyšší za posledních sedm let. Ceny přepychových domů se přesto v květnu meziročně propadly o 1,9 procenta. S odvoláním na nejnovější data od realitní společnosti Knight Frank a webu LonRes.com o tom informuje agentura Bloomberg. Důvodem je absence zahraničních kupců, kteří do Británie nemohou přijet kvůli pandemii.

Nejčastějšími zájemci o drahé londýnské nemovitosti jsou teď Britové. Za letošní rok skoupili 62 procent všech prodaných luxusních domů v centrálním Londýně. To je vůbec nejvyšší podíl na trhu za posledních deset let. Jenom pět procent připadá na Číňany, čtyři procenta na Francouze a tři procenta na Rusy. Právě peníze bohatých cizinců britské metropoli citelně chybí.

„Řada lidí, zejména na této cenové úrovni, chce být u nákupu nemovitosti fyzicky přítomna, aby se mohla rozhodnout. Takže očekávám, že až zahraniční zájemci budou moci přijet, vyvolají tlak na růst cen,“ myslí si James Van Den Heule, ředitel v britské developerské společnosti Fenton Whelan. „Rádi bychom je zde viděli už teď, ale zatím se to neděje,“ dodává.

Prodejci přepychových domů až donedávna vyhlíželi s nadějemi k letošnímu létu. Premiér Boris Johnson totiž plánoval od pondělí 21. června zrušit většinu vládních pandemických opatření. Jenže otevření ekonomiky se nakonec nekoná, respektive bylo kvůli obavám z nakažlivé indické mutace delta o měsíc odloženo. 

Nynější statistiky proto naznačují, že vlastníci nemovitostí přestali vyhlížet záchranu ze zámoří a raději prodávají domy, byť za nižší cenu, místním. Těm se tak otevřela možná jedinečná krátkodobá příležitost pořídit si bydlení v nejluxusnějších částech metropole. Analytici Knight Frank jsou přesvědčeni, že pokud skončí koronakrize, průměrná hodnota nemovitostí může v příštím roce vyletět nahoru o sedm procent a pak vytrvale poroste nejméně pět let.

Bloomberg připomíná, že pandemie a s ní spojená omezení zvýšila mezi bohatými lidmi zájem o prostornější a pohodlnější domy. „Zvedla se například poptávka po nemovitostech s pěti a více ložnicemi nebo velkými zahradami. Mnoho klientů počítá s tím, že možnost práce z domova už s námi zůstane,“ zmiňuje londýnská realitní makléřka Jo Ecclesová.   

Ceny domů v nejdražších čtvrtích Londýna, jako je například St. John’s Wood, Mayfair nebo South Kensington obvykle začínají na deseti milionech liber, bezmála 300 milionech korun. „Právě nedávno jsem zažila případ, kdy kupec dokázal stlačit cenu domu v St. John’s Wood z 12,75 milionu liber na 8,4 milionu liber,“ tvrdí Ecclesová.