Manuál na stavbu bytů má Praze pomoci v tažení proti drahému bydlení

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Jednou z cest je, aby si lidé postavili bytové domy sami s částečnou pomocí města.

Pražští radní hledají způsob, jak zajistit dostatek bytů v metropoli. Jednou z cest je, aby si lidé postavili bytové domy sami s částečnou pomocí města. Zdroj: Tomáš Jahoda

Ceny nových bytů v Praze se za posledních pět let zdvojnásobily. Na konci března stál metr čtvereční v novostavbě průměrně 112 233 korun. Zdražování přitom nezastavila ani koronakrize. Stále méně lidí si může dovolit vlastní bydlení a podle odborníků hrozí, že mnozí odejdou bydlet za hranice města. Magistrát proto plánuje obnovu výstavby městských nájemních bytů. Radní hlavního města v pondělí schválili manuál, podle kterého se obecní byty budou stavět.

Česká metropole se v posledních letech ocitla v krizi bydlení. Ceny nemovitostí kvůli převisu poptávky nad nabídkou vyletěly do rekordních výšin a nebýt pandemie, která zmrazila byznys krátkodobých pronájmů přes Airbnb a další platformy, Pražané by za pronájem bytů platili ještě výrazně více než dnes.

Situace se navíc může dále zhoršovat. Praha se v rámci privatizace od devadesátých let zbavila téměř sta tisíc obecních bytů, ve kterých by mohli levněji bydlet potřební policisté, učitelé, hasiči či lidé v obtížné finanční situaci. Zástupci města se bojí, že tito lidé kvůli vysokým nákladům na bydlení začnou opouštět Prahu, což může mimo vyvolat personální nouzi v jejich profesích.

Řešením má být výstavba obecních bytů, která rozšíří bytové portfolio metropole. To dnes čítá zhruba 31 tisíc bytových jednotek, výrazně méně při přepočtu na obyvatele, než kolik vlastní hlavní města okolních zemí. Magistrát nyní ve výstavbě nájemních bytů významně pokročil. Radní v pondělí schválili dokument „Zadání investora pro městskou bytovou výstavbu hlavního města Prahy“. Jde v podstatě o manuál, který jasně stanovuje, jak obecní byty stavět.

„Díky schválenému zadání investora nebude město muset u každého nového bytového domu od nuly vymýšlet, jaké má být dispoziční řešení a skladba bytů, což urychlí přípravu projektů. Standardy se mohou časem měnit, v tuto chvíli je ale zásadní, že město ví, jaké bydlení chce stavět,“ říká radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

Jak zdražují byty v Praze

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

Materiál vznikl ve spolupráci Pražské developerské společnosti (PDS) a Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Dokument je závazný pro všechny městské organizace a doporučený pro jednotlivé městské části. Zadání investora definuje hlavní cíle městské bytové výstavby, její principy, strukturu městských bytů a také se soustředí na přípravu a financování.

Dokument se věnuje obecným požadavkům na projekt, jako jsou cena stavebních prací, standard bytů či jejich velikost. Odkazuje však i na detailnější specifika typu umístění domu, jeho využití, architekturu či parkování.

„Praze dosud chyběl dokument, který by jasně definoval konkrétní požadavky města na podobu připravované bytové výstavby. V úvodních fázích jeho zpracování jsme proto vycházeli především ze zkušeností zahraničních měst. Inspiraci jsme čerpali například z obdobných standardů Mnichova, Bruselu či Glasgow, tedy měst, která se aktivně podílejí na vlastní bytové výstavbě,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Podle náměstka primátora Prahy Petra Hlaváčka, který má v Praze na starosti územní rozvoj, je naprosto klíčové, aby město mělo jasně daná pravidla, jak u jednotlivých bytových projektů nastavit přípravnou fázi. Ta je podle města pro investora vždy nejdůležitější, jelikož má největší možnost ovlivnit výslednou podobu a hodnotu budoucí stavby. V dalších fázích rozpracovanosti projektové dokumentace a stavební realizace výrazně narůstají náklady na dodatečné změny.

„Na začátku se tak nastavují procesy, na kterých je založený celý projekt, padají zásadní rozhodnutí, stanovují se cíle a standardy projektu. Zadání investora je tak nezbytným podkladem nejen v developerských projektech soukromých subjektů, ale v některých zahraničních městech i pro orgány samosprávy,“ uvádí IPR.

Město v polovině loňského roku založilo zmíněnou Pražskou developerskou společnost. Právě jejím cílem je příprava projektů městského nájemního bydlení. PDS dostalo od města k hospodaření zhruba 400 tisíc metrů čtverečních pozemků. Na těchto parcelách má vzniknout v horizontu příštích deseti let šest až osm tisíc městských bytů.