Nebojte se deregulace, nájmy klesnou, tvrdí ekonom

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Výše tržního nájemného na českém rezidenčním trhu má sestupný trend. Tvrdí to alespoň Bankovní institut vysoká škola (BIVŠ), podle něhož bude pokračovat i po dokončení deregulace na konci letošního roku.

„Pokles ale bude mírný, například v Praze ho očekáváme v řádu jednotek procent,“ míní vedoucí katedry podnikání a oceňování BIVŠ Petr Ort. Výraznější pokles nájemného, až o deset procent, očekává například v Karlových Varech, kde byly v minulých letech ceny nadhodnocené. Region se navíc potýká s vysokou nezaměstnaností.

Tvrzení institutu ovšem statistiky příliš nepotvrzují. Podle zatím posledních čísel Českého statistického úřadu se v březnu zvýšily čisté nájmy meziročně o 5,5 procenta. Z toho regulované nájemné vzrostlo o 14 procent. Podle ČSÚ vzrostly v průměru také tržní činže, a to o 1,7 procenta.

Ort ale argumentuje zkušenostmi z Ostravy, kde už regulace cen skončila a byty se nyní pronajímají v průměru o deset procent levněji. Jak dodal Petr Němeček z Hypoteční banky, ostravské nájmy poklesly i přes to, že majitel největšího tamního portfolia bytů, firma RPG Byty, nájemné po deregulaci zdražila.

Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí k 31. prosinci 2012. Ve zbytku republiky regulace skončila už v roce 2010. Celkem se v Česku týkala přibližně 700 tisíc bytů.

Podle BIVŠ ovlivňují výši nájemného kromě lokality, technického stavu a vybavení bytu také rozsah služeb spojených s pronájmem nebo to, zda majitel nepožaduje placení kumulovaného nájemného předem.

Tuzemský realitní trh se podle Orta nadále potýká s nedostatkem objektivních dat, z nichž by se dalo vypočítat takzvané místně obvyklé nájemné. Z něho se má vycházet v případě soudního sporu mezi majitelem domu a obyvatelem bytu . Pokud se totiž po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, mohou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. „Jsme přitom v situaci, kdy není jednoznačně definován ani tak základní pojem, jako je podlahová plocha bytu,“ připomněl Ort. Dosavadní průběh deregulace ale k hromadným žalobám zatím nevedl.

V současné době mají soudní znalci k dispozici několik dílčích cenových map. Český statistický úřad sleduje obvyklé nájemné z pronájmů bytů, zprostředkovaných realitními kancelářemi. Ministerstvo pro místní rozvoj získává monitoring od Institutu regionálních informací (IRI). Jeho cenové mapy vycházejí z nabídkové inzerce, upravené následně podle uzavřených nájemních smluv, pokud jsou ovšem dostupné. Jinak se IRI opírá o matematický model. Cenovou mapu vytváří od loňského jara také Asociace realitních kanceláří. „Otázkou každé cenové mapy je úplná pravdivost a úplnost dat,“ připomíná Ort.