Nerušte pražské předpisy a raději je opište, radí experti Šlechtové

ilustrační foto stavby

ilustrační foto stavby

Odborníci i developeři jsou zděšeni postojem ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Ta v posledním půl roce v reakci na dění kolem Pražských stavebních předpisů několikrát zopakovala, že zvažuje odejmutí práva Praze mít vlastní technické požadavky na výstavbu. Ty jsou pro každého, kdo se chystá v metropoli něco vybudovat, zásadní. Důsledky mohou být podle architektů a stavitelů dalekosáhlé.

Experti ministerstvu naopak radí, aby se iniciativou Prahy inspirovalo a promítlo ji v celostátním měřítku.

„Praha jednoznačně potřebuje vlastní předpis. Hlavním problémem je, že obecné celostátní předpisy neumějí pracovat se specifickým pražským prostředím. Neznají například památkově chráněné zóny, soustavu linek metra a jejich významný vliv na dopravní obslužnost konkrétních lokalit, specifické nároky na dopravu v klidu v hustě zastavěných centrálních oblastech města podobně,“ vysvětluje šéf developerské firmy Central Group Dušan Kunovský

A připomíná, že Pražské stavební předpisy jsou nutnou podmínkou pro vznik nového Metropolitního plánu, který by měl nahradit již mnoho let přesluhující územní plán v současné podobě. Na novém územním plánu pracuje Praha už několik let. Hotov musí být do roka 2020, stanoví stavební zákon.

“Kdyby mělo MMR zájem udělat něco rozumného, tak by pravidla nastavená pražskými stavebními předpisy adaptovalo do vlastní vyhlášky,” soudí Vratislav Filler za občanskou iniciativu Auto*Mat. Nechápe, proč by například o tom, kolik parkování se má stavět, měla rozhodovat ministerská vyhláška, a ne samospráva, která zná místní podmínky a může jim předpis pro počty parkovacích míst přizpůsobit.

„Nedostatky, které jsou pražským PSP dlouhodobě vytýkány, považuje Auto*Mat za účelovou snahu o potření zatím nejlepších stavebních předpisů, které na území Česka kdy vznikly,“ dodává Filler.

Tradice vlastních předpisů má zůstat

Snahu ministerstva vzít Praze vlastní předpis (v květnové verzi připravované novely stavebního zákona se s odejmutím této pravomoci Praze skutečně počítalo) se bude snažit zvrátit Česká komora architektů.

„Praha měla až na výjimky během socialismu vždy své stavební předpisy a tato tradice by se neměla rušit. Velmi zajímavý a inspirativní je například stavební řád z roku 1886. Praha je hlavním městem s nejvyšším počtem obyvatel, je zároveň i krajem a má svébytný charakter zástavby. Snahu, aby bylo právo vydávat stavební předpisy Praze odejmuto, sledujeme se znepokojením a pokud v návrhu novely stavebního zákona zůstane, tak proti němu podáme zásadní připomínku,“ říká Ivan Plicka, předseda komory architektů.

Předloha pro vyhlášky

Komora naopak uvítala, že Praha připravila svou pokrokovou novelu technických předpisů. „Doporučili bychom, aby se mnohá ustanovení stala předlohou pro novelu vyhlášek ministerstva pro místní rozvoj,“ dodává Plicka.

Jenomže právě platnost nových Pražské stavební předpisy ministerstvo v lednu po půl roce fungování pozastavilo s odkazem především na to, že nebyly notifikovány Evropskou komisí. Město proto připravilo jejich novelu, která na jejich hlavním principu - návrat ke kompaktnímu městu krátkých vzdáleností s danou uliční čárou a jasně vymezenými veřejnými prostory, nic zásadního nemění.

Novela PSP, které nechá radnice předpisy pro jistotu odsouhlasit v Bruselu, by měla začít platit v lednu roku 2016. Pokud by ministerstvo skutečně v novele stavebního zákona zakázalo Praze mít speciální normu, jejich život by byl opět jepičí. A už tak nepředvídatelné podnikatelské prostředí v metropoli by bylo ještě nejistější.