Nová čtvrť na Smíchově se začne stavět na začátku příštího roku. Dominovat jí bude bankovní centrála

Projekt Smíchov City vstupuje do své druhé fáze. Jižní část území se změní tak, jak předurčila největší architektonická soutěž v Evropě v roce 2018.

Projekt Smíchov City vstupuje do své druhé fáze. Jižní část území se změní tak, jak předurčila největší architektonická soutěž v Evropě v roce 2018. Zdroj: Baumschlager Eberle Architekten

Výsledkem bude multifunkční prostor, kde kromě kampusu České spořitelny vznikne hotel, supermarket, servisované nájemní a studentské apartmány, Centrum finanční gramotnosti či restaurace. Některé navržené administrativní prostory jsou natolik variabilní, aby se snadno přizpůsobily nejrůznějším účelům - soukromému školství, zdravotnictví či jiným službám.
Areálu České spořitelny patřit více než polovina zastavěného území. Projekt zpracovalo rakouské studio Baumschlager Eberle Architekten a Pavel Hnilička architekti.
Díky realizaci druhé etapy projektu Smíchov City celé území projektu od severu k jihu propojí téměř kilometr dlouhá pěší městská třída v podobě podélného parku. Území také obohatí dva parky o rozloze 1,4 hektaru, které propojí jižní a severní část.
Nově vznikající multifunkční čtvrť navíc doplní unikátní food court, jehož prostor částečně otevřený do boulevardu prodlouží sezónu a po vzoru evropských metropolí nabídne průřez mezinárodní kuchyní.
Zapojení více architektů pomáhá zachovat nejenom architektonickou diverzitu rozsáhlého území.
9
Fotogalerie

Jeden u nejvýznamnějších pražských brownfieldů se po letech plánování začne počátku příštího roku měnit. První fáze projektu Smíchov City poblíž autobusového nádraží Na Knížecí se začne stavět na přelomu letošního roku. Investor má jasno i o tom, jak bude vypadat nová čtvrť na opačné, jižní straně nádraží. Dosud nezveřejněné vizualizace si prohlédněte v galerii.

„Výstavba Smíchov City je pro Prahu zásadní. Nejen rozlohou, ale i způsobem, jakým vzniká. Developeři úzce komunikují s jednotlivými aktéry včetně občanů, a snaží se tak vytvořit novou plnohodnotnou čtvrť, která kombinuje bydlení s dalšími funkcemi. Jedná se o několikafázový projekt, který navíc jako jeden z prvních využívá transformační území Prahy. Realizace Smíchov City by se tak mohla stát předlohou a inspirací k dalším proměnám pražských brownfieldů," přibližuje Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy.

Výstavba první, převážně rezidenční části poblíž autobusového nádraží Na Knížecí na ploše zhruba 35 tisíc metrů čtverečních začne na přelomu roku. Investice do startovací etapy vyšla na zhruba tři miliardy korun.
Nyní projekt Smíchov City vstupuje do své druhé fáze.

Jižní část území se změní tak, jak předurčila architektonická soutěž. Ze 166 přihlášených studií vybrala v červnu letošního roku vítěze porota složená z odborníků na urbanismus a architekturu, zástupců České spořitelny a developera projektu Smíchov City, společnosti Sekyra Group.

Podobu kampusu České spořitelny, kterému bude patřit více než polovina zastavěného území, vtisknou Baumschlager Eberle Architekten a Pavel Hnilička architekti.

Vydání stavebního povolení pro druhou fázi by mohl developer získat přibližně do tří let. Samotná výstavba by pak mohla začít v letech 2024  až 2025. 

Projekt je veřejnosti k nahlédnutí v Centru architektury a městského plánování 14. října 2019 od 17 do 19 hodin.