Nová tvář Prahy: Přibudou mosty, Vltavská filharmonie a změní se Václavák i Revoluční

Pražské mosty, vizualizace, Magazín Nová Praha

Pražské mosty, vizualizace, Magazín Nová Praha Zdroj: IPR, Atelier 6, CAMP, MS Architekti

Dvorecký most
Dvorecký most, multifunčkní objekt-lihovar market, Magazín Nová Praha
Dvorecký most, jižní schodište u opěry , Magazín Nová Praha
Dvorecký most, vizualizace, Magazín Nová Praha
Dvorecký most, tramvajový most doplní světelná zahrada podle návrhu výtvarníka Krištofa Kintery. Ta vznikne ve smyčce cyklistické lávky na smíchovském břehu. Vizualizace. Magazín Nová Praha
81
Fotogalerie

Desítky pražských míst projdou výraznou proměnou. Do roku 2032 by měla být postavena Vltavská filharmonie, vzniknou nové mosty a postupně se promění Václavské náměstí či Revoluční ulice, která se má stát novým bulvárem. Proměnu čeká i park na Karlově náměstí, kde vznikne dlážděné prostranství pro společenské akce a trhy a Malostranské náměstí bude přehlednější.

O výstavbu Vltavská filharmonie se postará ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Stavba, která vytvoří nový kulturní střed Prahy, by měla být hotova v roce 2031. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025 a hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032.

Do jejích prostor se přesune hudební část Městské knihovny v Praze, vzniknou edukační prostory, zkušebny a studia. Nebude chybět restaurace, kavárna nebo vyhlídková terasa nabízející pohledy na centrum Prahy. 

Nové mosty v Praze

Prahu ozdobí i nové mosty. Již letos vznikne betonová lávka HolKa spojující karlínský a holešovický břeh a rovněž bude položen základní kámen kubistického tramvajového mostu mezi Podolím a Smíchovem.

Tramvajový most veřejnosti známý pod pracovním názvem Dvorecký, jenž možná ponese jméno nedávno zesnulé političky Madeleine Albrightové, získal nedávno kladné vyjádření magistrátu v takzvaném společném řízení, které zahrnuje jak územní rozhodnutí, tak stavební povolení. Most za víc než miliardu korun postaví konsorcium firem Metrostav TBR, Firesta a Strabag. Stavba by měla začít do dvou až tří měsíců.

12 největších proměň, ke kterým se v Praze schyluje:

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Na jednom z největších a nejcennějších přírodních míst v Praze, kterým je Trojská kotlina, probíhá realizace několika projektů. „Končíme teď tři dílčí projekty. Prvním je úprava trojského nábřeží s protipovodňovou ochranou zoologické zahrady, druhým studie na novou lávku propojující Podbabu a Troju přes Císařský ostrov a třetím projektem je oživení celého ostrova, v jehož rámci se rozšířilo koryto řeky a vznikl povodňový park,“ shrnul aktuální stav koordinátor projektu architekt Marek Kundrata.

Vznikne nový městský bulvár

V Praze by zároveň měla vyrůst nová městská třída, přesněji by se v ni měla přeměnit Revoluční ulice. Proměna se bude týkat především nové dlažby včetně chodníků, které jsou teď asfaltové. V celé ulici klesne povolená rychlost na 30 kilometrů za hodinu. Bulvár dostane širší chodníky, podél bude několik nových stromů a přibudou lavičky i pítka.

„Koncepční studie v Pražské památkové rezervaci si dává za cíl povýšit Revoluční třídu na plnohodnotný městský bulvár, který je příjemný zejména pro pěší,“ komentuje studii Petr Hlaváček, první náměstek primátora.

Rekonstrukce je spojena primárně s dopravním řešením, takže tam vznikne i nový cyklopruh. „Chceme z Revoluční vytvořit promenádu s širokými chodníky, kvalitními povrchy, lavičkami a lépe dostupnou MHD. Tak, jak to má v centru moderní metropole být,“ nastiňuje druhý náměstek primátora Adam Scheinherr.

Změna se připravuje i pro Letiště Václava Havla, kde by měl před terminály 1 a 2 vzniknout moderní veřejný prostor plný zeleně. Vozovka se utlumí a do středu zájmu se budou stavět především chodci, kterým by měla být určena i nová, moderní kolonáda.

Na Václavském náměstí by mělo vyrůst zelené prostranství, jímž budou projíždět tramvaje. Změní se i Malostranské náměstí, Karlovo náměstí, Kampus Dejvice, ale i ulice Vinohradská nebo Rohanský ostrov. Proměnou by měly projít i ulice Bělohorská, metro Písnice, vysočanské náměstí OSN, sídliště Baba nebo železniční most na Výtoni.