Nové bydlení se v Česku staví hlavně do osobního vlastnictví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Lidé v Česku si v minulém desetiletí pořizovali nové bydlení hlavně do osobního vlastnictví. Nájemní či družstevní byty se staly na trhu jen okrajovou záležitostí. Většinu nových bytů v bytových domech budovali stavitelé k dalšímu prodeji, rodinné domy se stavěly hlavně pro osobní potřebu. Vyplývá to z nových údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Trend k výstavbě nových bytů v bytových domech k prodeji vrcholil v roce 2010. V bytových domech vzniklo loni 10 912 bytů, z toho 95 procent jich bylo na prodej. V případě rodinných domů ani loňský rok nezměnil nic na tom, že převládala výstavba pro osobní potřebu. Celkem v Česku minulý rok vzniklo v rodinných domech 19 760 bytů, z toho pro osobní potřebu stavitele jich bylo 92 procent.

U bytových a rodinných domů se z hlediska upřednostňovaných forem vlastnictví v blízké budoucnosti asi nic výrazného nezmění, soudí analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Pavel Smolka. Lidé v Česku podle něj budou dále preferovat vlastnické bydlení. „Poměr by mohl být například změněn, pokud by stát vytvořil program s dotací na určitý typ bydlení, který by pak ve výsledku například zvětšil počet bytů v družstevním vlastnictví či v majetku obcí. Tato alternativa však není vzhledem k současnému programu vlády realistická,“ řekl.

Podíl bytů v bytových a rodinných domech určených k prodeji v letech 2001-2010

Kraj Byty v bytových domech (%) Byty v rodinných domech (%)
Hl. m. Praha 86,4 28,5
Jihočeský 56,1 5,5
Jihomoravský 73,6 6
Karlovarský 65,4 4,5
Královéhradecký 73 5,8
Liberecký 43,8 6,4
Moravskoslezský 63,1 2,6
Olomoucký 72,2 3,5
Pardubický 41,5 10,3
Plzeňský 61,2 8,3
Středočeský 67,4 12,1
Ústecký 20,6 3,5
Vysočina 59,8 4,2
Zlínský 69,1 1,7

Z hlediska komerčního využití nové bytové výstavby dominovala mezi tuzemskými regiony v minulých letech jednoznačně Praha. „Pro komerční účely zde bylo určeno celkem 27 procent bytů v rodinných domech a 86 procent bytů v bytových domech,“ uvedl Karel Adam z oddělení regionálních analýz a informačních služeb ČSÚ.

Naopak nejméně bytů na prodej se v minulé dekádě v bytových domech postavilo v Ústeckém kraji, pro komerční využití jich tam vzniklo 21 procent. V případě rodinných domů bylo k prodeji určených nejméně novostaveb ve Zlínském kraji, a to zhruba jen dvě procenta.

Současné statistiky ČSÚ mají ovšem z hlediska fungování trhu jeden háček. „Využívaný druh výkaznictví už ale nepostihuje skutečnost, zda byty určené k prodeji také našly svého kupce a byly skutečně prodány,“ poznamenal statistik Adam.