Novela stavebního zákona prý omezuje možnosti připomínkování

Zdroj: Eduard Erben, E15

Návrh novely stavebního zákona, který navrhuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podle občanského sdružení Arnika zbavuje občany vyjadřovat se k záměru velkých staveb. Novela totiž umožňuje připomínkování pouze v územním řízení, nikoliv však ve stavebním řízení. Ministerstvo oponuje tím, že naopak úprava zvyšuje vliv veřejnosti na rozhodování o nových stavbách a zamezuje obstrukcím.

„V územním řízení se řeší to, jak bude stavba vypadat, jaký bude její dopad na životní prostředí, jaký bude dopad na dopravu, a zde mohou občané prostřednictvím občanských sdružení podávat připomínky. Stavební řízení je pouze o technických detailech již povolené a připomínkované stavby,“ vysvětluje náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous s tím, že novela přináší povinnost zastupitelských orgánů se v první, tedy územní fázi s připomínkami zabývat.

Podle Lukáše Matějky ze sdružení Arnika ale ztratí veřejnost kvůli novým pravidlům možnost chránit své zájmy. „Mohli by se sice vyjádřit například k tomu, zda má v jejich obci vyrůst továrna, ale nemohli by nijak ovlivnit způsob jejího provozu, organizaci výstavby a staveništní dopravy nebo ozelenění okolí.“

Po schválení novely by se podle Arniky lidé nemohli účastnit prostřednictvím občanských sdružení stavebních řízení, v nichž se povolují velké stavby jako dálnice, průmyslové podniky, spalovny. U záměrů, jako jsou satelitní městečka, parkoviště a kancelářské komplexy, by se veřejnost nesměla účastnit už vůbec žádných povolovacích procesů podle stavebního zákona. Sdružení tvrdí, že ministerstvo zřejmě dopřává sluchu průmyslníkům a developerům.

Ministerstvo na výtky sdružení reagovalo s tím, že nejde o žádná protiústavní omezení občanských práv a svobod. Právě tato část zákona prý byla nejčastěji zneužívána k vydírání a zbytečným obstrukcím. „Věříme, že občanská sdružení, kterým jde o občany ČR a nikoliv o své zájmy, to pochopí. Proti těm ostatním musíme občany chránit,“ dodal Kalous.

Novela má také zabránit spekulacím a to obzvláště v případech vyvlastňování

Náhrada za pozemek, o který má stát zájem by podle ministerstva měla být spravedlivá a v hodnotě majetku, o který vyvlastňovaný přichází. „Navrhujeme tedy, aby se cena za výkup pozemku stanovovala vždy před stanovením funkčnosti využití území. Tím dojde k poklesu cen při výkupu pozemků až desetkrát,“ uvedl Kalous.

Rozdíl oproti stávající úpravě je v tom, že se jasně vyjadřuje, jaký stav bude pro stanovení obvyklé ceny určující. Cena se tedy bude stanovovat podle skutečného stavu a způsobu využívání pozemku či stavby. To je totiž podle ministerstva opravdu ten majetek, o který vlastník přichází. Při stanovování cen bude také možné nově zohlednit nabídku trhu a nikoliv zhodnocení či znehodnocení stavby.

Novela stavebního zákona by měla být dokončena do konce června. Poté jí ministerstvo odešle legislativní radě vlády. Vláda by se pak návrhem mohla zabývat na podzim letošního roku.