Nový justiční palác spolkne 2,4 miliardy. Stát chce vybrat zhotovitele už letos

Justiční palác v Ústí nad Labem, vizualizace

Justiční palác v Ústí nad Labem, vizualizace Zdroj: MSp

Justiční palác v Ústí nad Labem, vizualizace
Justiční palác v Praze Na Míčánkách, největší v zemi
Justiční palác v Praze Na Míčánkách, největší v zemi
Justiční palác v Brně
5
Fotogalerie

Je to jedna z největších investic navrhovaného státního rozpočtu na příští rok, která míří do výstavby nových budov. Projekt řadu let plánovaného justičního paláce v Ústí nad Labem nyní dostal i odhadovanou cenovku. Oproti původním předpokladům se má ve finále prodražit o stamiliony na celkových 2,4 miliardy korun.

Rozsáhlý objekt v Ústí nad Labem měl ještě v roce 2018 stát 1,7 miliardy. Nynější nárůst ceny způsobily dodatečné požadavky soudů, státních zastupitelství i dalších úřadů a institucí. Ministerstvo spravedlnosti chce objekt zkolaudovat za dva a půl roku. Po justičním areálu v Praze Na Míčánkách bude druhý největší v zemi.

„Aktuálně připravujeme zadávací dokumentace na výběr zhotovitele stavby. Výběr je plánován v posledním čtvrtletí s tím, že přípravné práce na stavbě by mohly začít ještě letos,“ uvedla Andrea Šlechtová z tiskového oddělení ministerstva.

Především kvůli novému justičnímu paláci má úřad Marie Benešové (ČSSD) dostat meziročně přes miliardu korun navíc. Rezort přitom potřebuje peníze také na rekonstrukce stávajících soudních budov nebo na ozvučení jednacích síní.

Současná výše investice do ústeckého areálu zahrnuje DPH a vychází z projektové dokumentace, za niž ministerstvo zaplatilo už 80 milionů korun. „Na základě požadavků jednotlivých organizačních složek státu došlo k úpravám vnitřního uspořádání kanceláří, jednacích síní a dalších místností. S ohledem na vzrůstající nároky se tak zvýšila celková cena,“ dodala Šlechtová.

Během přípravných prací a zpracování projektové dokumentace například vzrostl počet předpokládaných zaměstnanců ze 745 na 828. Proto se musela rozšířit užitná plocha na více než čtyři hektary.

V justičním paláci bude 248 kanceláří a 46 jednacích síní různých velikostí. Počítá se i s kuchyní, jídelnou či bufetem. Zaparkovat tam bude moci 316 aut.

Objekt bude sloužit osmi organizačním složkám státu. Kromě Krajského soudu v Ústí nad Labem a okresního soudu tam bude sídlit krajské a okresní státní zastupitelství. V areálu bude i pobočka Probační a mediační služby, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, Vězeňské služby, justiční stráže a ministerstva spravedlnosti. Nový justiční palác vznikne v ústecké čtvrti Bukov, daleko od Labe.

O stavbě nového justičního areálu v Ústí nad Labem se hovoří už od roku 2002. Budova tamního soudu funguje od roku 1974. Kvůli nedostatku místa z ní už odešli pracovníci správního soudnictví i krajští a okresní žalobci, kteří si zatím pronajímají prostory v centru města. Objekt navíc leží v záplavovém území a několikrát ho zatopila voda.

 

Nový justiční areál v číslech

Cena                                       2,4 miliardy korun

Rozloha pozemků                  7600 metrů čtverečních

Rozloha užitné plochy            43 tisíc metrů čtverečních

Počet zaměstnanců               828

Počet kanceláří                      248

Počet soudních síní                46

Počet parkovacích míst         316

Pramen. MSp