O nemovitosti v regionu je zájem. Investoři utratili přes čtyři miliardy eur

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Investoři za nemovitosti ve střední a východní Evropě během prvních devíti měsíců roku utratili 4,4 miliardy eur (121,44 miliardy korun). To je meziročně o 15 procent více, uvedla realitní poradenská společnost DTZ. Největší podíl na dosaženém výsledku mají prodeje kancelářských objektů v Polsku a průmyslové nemovitosti a logistické areály v České republice.

Pozitivní vývoj a optimistická očekávání potvrdila i čerstvá analýza investičního prostředí v zemích střední a východní Evropy. Oddělení poradenství a průzkumu trhu pražské kanceláře DTZ v ní sledovala zejména pohled zhruba stovky investorů na budoucí vývoj ukazatelů investičního trhu a rozložení portfolia podle zemí a sektorů.

„Velkou část respondentů tvořily realitní fondy nekotované na burze nebo soukromé realitní společnosti, které mají velkou část kapitálu v Polsku a České republice. I do budoucna očekávají, že rozložení investic ve prospěch výše zmíněných zemí zůstane stabilní, nebo poroste,“ shrnula výsledky analýzy její autorka Lenka Šindelářová, podle níž roste zájem i o Rumunsko.

„Zatímco v Maďarsku by výše alokovaného kapitálu měla zůstat stejná stejně jako na Slovensku,“ dodala Šindelářová.

Na Slovensku vedou parky a obchodní centra

Většina respondentů plánuje zachovat stabilní výši investic napříč zeměmi a sektory. Navýšení kapitálu lze podle DTZ očekávat zejména u kancelářských nemovitostí ve všech zemích kromě Slovenska, kde je pro investory zajímavý spíše segment maloobchodních parků a obchodních center. Nejvyšší počet účastníků průzkumu předpokládá zvýšení alokace v rámci svého portfolia do kancelářských a průmyslových nemovitostí v Polsku a kanceláří a obchodních center či maloobchodních parků v České republice.

„Investiční aktivita v Rumunsku a Maďarsku by měla být tažena akvizicemi kancelářských nemovitostí, zatímco slovenské maloobchodní projekty přitahují zájem těch, kteří plánují navýšit své portfolio v této zemi,“ uvedla DTZ.

Tomu podle DTZ také odpovídá výše výnosů, které jsou v Česku a v Polsku nižší než v Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku.