„Odšpuntované“ brownfieldy. Staví se na Masaryčce, Rohanu i na Roztylech

Park nad kolejištěm Masaryčky nabídne relaxaci, přístup na nástupiště i přechod kolejí mezi ulicemi Na Florenci a Opletalovou

Park nad kolejištěm Masaryčky nabídne relaxaci, přístup na nástupiště i přechod kolejí mezi ulicemi Na Florenci a Opletalovou Zdroj: Jakub Cígler architekti

Ikonická budova od Zahy Hadid v projektu Penty vedle Masarykova nádraží
První fáze developerského projektu Rohan City od Sekyra Group
Do první etapy projektu Rohan City se zapojila také architektka Eva Jiřičná
Vizualizace první části developerského projektu na Rohanském ostrově
Fasády Lihovaru na Zlíchově vzniknou 3D tiskem
12
Fotogalerie

Deset let, jež uplynou od prvních příprav projektu k položení základního kamene, je v případě velkých pražských brownfieldů téměř standardem. Letos se podařilo dotáhnout k realizaci hned několik miliardových projektů, které změní podobu celých čtvrtí. Developeři se chtějí do proměny metropole zapsat i nápaditou architekturou, například s rukopisem Zahy Hadid nebo Evy Jiřičné.

Developer Penta Real Estate zahájil na jaře výstavbu projektu Masaryčka, jehož návrhy vznikly v londýnském ateliéru architektky Zahy Hadid. Jen předpokládané náklady na vybudování dvou polyfunkčních budov mezi ulicí Na Florenci a kolejištěm činí dvě miliardy korun. Dokončené mají být do poloviny roku 2023, a to včetně rozsáhlé proměny zanedbaného veřejného prostoru.

„Jindy by stavba trvala nejdéle 18 měsíců, v případě Zahy to bude výrazně přes dva roky. Budovy mají složitou nosnou konstrukci, tvarově velmi komplikované je i jejich opláštění,“ popsal Petr Palička, výkonný ředitel Penty Real Estate.

Budoucí podoba stanice Praha-Bubny

Video placeholde
• Správa železnic

Současně s výstavbou budov se promění také ulice Na Florenci včetně jejího vyústění do Havlíčkovy ulice. Před Masarykovým nádražím vznikne malé náměstí s moderními vstupy do metra, novým mobiliářem a se zelenými relaxačními zónami.

Konkrétní podobu bude postupně dostávat také urbanistické řešení zbývajícího území od nádraží směrem k magistrále, které Zaha Hadid ve své studii rovněž navrhla. Na křižovatce ulic Hybernská a Opletalova vybuduje Penta hotel. Správa železnic pak prostor propojí přestřešením kolejiště.

Na Rohanu převládne bydlení

Dokonce 13 let trvaly přípravy na zástavbu dvacetihektarového území na Rohanském ostrově. Developer Sekyra Group položil v září základní kámen první etapy, která zatím zahrnuje výstavbu dvou kancelářských budov a dvou bytových bloků.

„Celkový objem investice do Rohan City pravděpodobně přesáhne 18 miliard korun,“ uvedl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Původně firma uváděla 15 miliard. Co stále platí, je důraz na bydlení. Rezidenční výstavba se ovšem z původních 1200 až 1300 bytů víc než zdvojnásobila. Ze záměrů naopak časem vypadla nabídka volnočasových aktivit, kam měly patřit zelené lázně, plavecké bazény či zimní bruslení.

Sekyra Group od počátku příprav slibovala kvalitní architekturu. Už v první etapě vyrostou dva rezidenční a kancelářské objekty, navržené ateliérem AI-Design architektky Evy Jiřičné. Druhou administrativní budovu navrhl architekt Jakub Cigler, další bytový blok studio EBM.

Druhá etapa Rohan City, která naváže na už existující projekt River Gardens, bude dílem více ateliérů, jejichž výběr vzešel z architektonického workshopu. V něm zvítězilo studio Schindler Seko architekti, které je hlavním architektem této etapy o třech bytových blocích a kancelářských budovách. Do této etapy má ústit plánovaný most, který bude spojovat Karlín s Holešovicemi.

V poslední fázi, která čítá tři etapy, má vzniknout celkem 21 převážně rezidenčních objektů mezi stanicemi metra Invalidovna a Palmovka. Součástí bude také nová základní škola.

Lihovar s 3D fasádami

Stavební stroje se letos objevily také v brownfieldu někdejšího lihovaru na pražském Zlíchově. Projekt za čtyři miliardy korun odstartoval developer Trigema rekonstrukcí historické varny. Výstavba první etapy o 250 bytech začne hned zkraje příštího roku.

Brownfield s původním projektem Zlatý lihovar převzala Trigema od společnosti Goldfin Investments. Akvizici areálu o 2,2 hektaru chystala přes tři roky. Projekt původních majitelů se rozhodla změnit, nový návrh vytvořilo studio Black n’Arch, které Trigema vlastní společně s výtvarníkem Davidem Černým.

První etapu bude tvořit soubor bytových domů s cihlovými fasádami. Na západní straně areálu vznikne nárožní dům Flaška, který tvarem připomene původní lahev z lihovaru, postavenou dnem vzhůru a následně několikrát otisknutou do fasády domu.

„Bude to hodně industriální stavba, jaká v Praze není. Určitou inspirací je londýnský Kings Cross. Půjde o první stavbu v České republice, která bude mít fasády vytištěné 3D tiskem. Budou složitější a hodně plastické,“ popsal majitel Trigemy Marcel Soural.

V budově varny, která je kulturní památkou, plánuje Trigema otevřít na jaře příštího roku galerii Davida Černého s kavárnou. Druhá etapa bude zahrnovat také kulturní a společenské centrum. Celý parter a první dvě podlaží budou věnovány společenskému životu a gastronomii.

Místo jatek Nové Roztyly

Developerská skupina Passerinvest rovněž na podzim odstartovala svůj druhý rozsáhlý projekt. Po michelském BB Centru zahájila výstavbu první kancelářské budovy v nedalekých Roztylech. Celková investice miliardáře Radima Passera do nové lokality v Praze 4 dosáhne zhruba pěti miliard korun. Devítihektarový areál někdejších zvěřinových jatek Interlov koupil už v roce 2007.

Budova Roztyly Plaza roste na trojúhelníkové parcele mezi vstupem do stejnojmenné stanice metra a nynější centrálou T-Mobilu. Druhým objektem bude větší kancelářská budova Sequoia, která má odclonit rezidenční část projektu od dopravní tepny 5. května.

V rámci celého komplexu Nových Roztyl mají vzniknout kanceláře a další pracovní místa pro téměř  tři tisíce lidí, přibližně 1500 obyvatel by mohlo bydlet ve vlastních, anebo v nájemních bytech.

Byty na nákladovém nádraží

Stavět se zkraje příštího roku začne také v severní části bývalého nákladového nádraží na Žižkově. Rezidenční developer Central Group už prodává byty budoucí Parkové čtvrti. Do projektu zapojil celkem devět tuzemských ateliérů.

Rozmanité architektonické pojetí domů má sjednotit urbanisticko-architektonická koncepce území, kterou vytvořilo studio Jakuba Ciglera. Celkové náklady na vybudování Parkové čtvrti s až 2600 byty zatím developer vyčíslil na 14 miliard korun.

V území bývalého žižkovského nádraží chystají převážně bytové projekty také další developeři, především Sekyra Group a Penta Real Estate.