Výstavba nového Lihovaru začne zkraje roku. Trigema prodává první byty

První etapa projektu Lihovar zahrnuje celkem 250 bytů

První etapa projektu Lihovar zahrnuje celkem 250 bytů Zdroj: Trigema

Celkem bude Lihovar zahrnovat 600 bytů, komerční a společenské prostory
Fasády vzniknou 3D tiskem
Domy v Lihovaru mají připomínat industriální minulost
Historický komín zůstane zachován
Investice do Lihovaru dosáhne čtyř miliard
7
Fotogalerie

První chystané byty ze čtyřmiliardového projektu Lihovar na pražském Zlíchově jdou na trh. Developer Trigema počítá s tím, že do prodeje dá postupně všech 250 bytů z první etapy. Druhá a třetí fáze pak mají zahrnovat i nájemní bydlení, které Trigema nově zahrnuje do svého portfolia.

„Stavět plánujeme začít v prvním čtvrtletí příštího roku a předpokládáme, že k nastěhování budou byty z první etapy připravené v roce 2023,“ uvedl majitel Trigemy Marcel Soural. Na staveništi se aktuálně odehrávají archeologické práce, odvoz sutin a sanace památkově chráněné budovy Varny. Ta se má proměnit v pětipodlažní galerii s kavárnou. Hlavní výstavní prostor bude koncipován v duchu původní palírny.

Architektonický návrh projektu Lihovar vytvořilo studio Black n’ Arch, které skupina Trigema vlastní společně s výtvarníkem Davidem Černým. Na místě jednoho z největších původních pražských lihovarů Fischl a synové vznikne dohromady šest stovek bytů.

Brownfield s původním projektem Zlatý lihovar převzala Trigema od společnosti Goldfin Investments letos na jaře. Akvizici areálu o zhruba 2,2 hektarech chystala přes tři roky. Projekt původních majitelů se poté rozhodla změnit.

„Bude to hodně industriální stavba, jaká v Praze není. Určitou inspirací je londýnský Kings Cross. Půjde o první stavbu v České republice, která bude mít fasády vytištěné 3D tiskem. Budou složitější a hodně plastické. Domluvili jsme se s firmou Fit Technology, která sídlí v Německu, že nám fasády vytiskne,“ popisuje Soural.

Komín s vyhlídkou na Prahu

Celým areálem povede linka historické železniční vlečky. Do jižní etapy vstoupí vlečka velkým portálem od zastávky MHD Lihovar. Partery domů budou netradičně tvořené z konstrukcí industriálních produktovodů, ze kterých bude vyrůstat zeleň. Vstup do druhé etapy areálu od jihu bude tvořený dvojpodlažním portálem, který návštěvníky zavede do zastřešeného, ale stále venkovního prostoru foodmarketu.

Pokračování podél kolejí vlečky povede k 45 metrů vysokému historickému komínu s vyhlídkovou kaplí, která nabídne výhled na Prahu z jihu. Přes dvojpodlažní bránu pak budou kroky směřovat do obchodní ulice mezi etapou střed a sever.

Jednotlivé vstupy do bytových domů připomenou v minulosti hojně zastoupená řemesla, jakými bývalo bednářství, foukání skla či výroba destilátů. Kolejnice poté zatočí západním směrem. V místě zákruty bude umístěna školka s dětským hřištěm.

Druhá etapa má zahrnovat také kulturní a společenské centrum. Celý parter a první dvě podlaží budou věnovány společenskému životu a gastronomii. Nad zakrytým prostorem se počítá s domy nájemního bydlení.

Lávka pro pěší pak spojí oba břehy kolejiště, oddělující Lihovar od protější jižní části budoucího projektu Smíchov City od Sekyra Group a centra současného umění Meet Factory. Lávka se tak stane důležitou spojkou areálů předělených liniovými stavbami. Zároveň by měla zaujmout architektonickým zpracováním, které doplní architekturu Lihovaru.