Praha 9 odmítla pozemky a pak je draze koupila

Parcely (ilustrační foto)

Parcely (ilustrační foto) Zdroj: E15 Petr Horky

Projekt na výstavbu velkého areálu s byty pro seniory nebo matky samoživitelky v Praze 9 na Proseku, o němž deník E15 informoval už v červenci, začíná budit rozpaky hned na začátku. K části tamních pozemků totiž radnice „devítky“ přišla prazvláštním způsobem.

Kromě Prahy 9 vystupuje v hlavní roli developerský holding Finep. Tomu se podařil husarský kousek, když v prosinci 2011 prodal Praze 9 podíl na pozemcích za 44 milionů korun. Přitom jen o pár měsíců koupil developer tyto pozemky od restituentů za 18,5 milionu korun, zjistil deník E15 ze smluv uložených v katastru. Zajímavé přitom je, že když Finep více než dvouhektarový podíl na parcelách od restituentů kupoval, mohla Praha 9 uplatnit předkupní právo. Ale neudělala to.

„Naše společnost s restituenty spolupracuje na základě historických smluv o smlouvách budoucích kupních, ve kterých je specifikována pevná kupní cena a současně záloha na budoucí kupní cenu vyplácena naší stranou,“ uvedla mluvčí Finepu Pavla Temrová.

Na smlouvy o smlouvách budoucích mezi restituenty a Finepem se odvolává také radnice Prahy 9, když vysvětluje, proč se k pozemkům nedostala hned napoprvé. „Městská část Praha 9 nebyla účastníkem původních smluv, a tudíž nemohla řešit, co si v nich účastníci dohodli,“ sdělil zástupce radnice Marek Schulz.

Jenže na koupené parcely měly jakožto spoluvlastníci předkupní právo hlavní město Praha a stát. A v takovém případě má předkupní právo přednost před smlouvou o smlouvě budoucí, poznamenal právník Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Avšak radnice předkupním právem tehdy pohrdla. „Městská část Praha 9 i městská část Praha 8 písemně potvrdily, že s využitím předkupního práva nesouhlasí. Vzhledem k výše uvedenému nebylo předkupní právo využito,“ řekla deníku E15 mluvčí pražského magistrátu Iva Vojtková.

Radnice pozemky koupila o 25 milionů dráž

O pouhých pár měsíců později, v prosinci 2011, už však bylo všechno úplně jinak. Praha 9 tehdy od společnosti Finep zmíněné pozemky koupila za 44 milionů korun, tedy o celých 25,5 milionu dráž, než za kolik je developer koupil od restituentů. Smlouvu za radnici městské části uzavřel starosta Jan Jarolím (ODS). Zástupce Prahy 9 Schulz se odvolává na znalecký posudek, který stanovil cenu pozemků na 55 milionů korun.

„Prodejní cena byla předmětem kompromisní dohody obou stran a z naší strany, jakožto prodávajícího, zohledňuje mimo jiné budoucí projektovou výtěžnost pozemku, prodej majoritního ideálního podílu na pozemcích a investice, zejména projektové práce, které naše strana již na zhodnocení území vynaložila,“ tvrdí mluvčí Finepu.

A proč se Finep, který je v Praze 9 s četnými realitními projekty jako doma, rozmyslel a parcely prodal? Mluvčí Temrová to vysvětluje tím, že developerská firma nenašla s radnicí společnou řeč o budoucím využití pozemků. Praha 9 si totiž mezi jarním odmítnutím předkupního práva a prosincovým obchodem s Finepem nechala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových převést další díl z dotčených pozemků na sebe. A začala tam chystat sociální projekt navazující na Polikliniku Prosek.

„Na první pohled to vypadá jako podezřelá transakce, která si z naší strany vyžádá prošetření,“ poznamenal k obchodu analytik protikorupční organizace Transparency International Stanislav Beránek.

FINEP: Typickému kupujícímu nového bytu je nad třicet let a byt chce vlastnit sám