Realitní start-up Flatio si jde do Evropy pro miliardy. Pro expanzi získal nového investora

Do Vídně či Berlína chce expandovat nemovitostní start-up Flatio. Finacovali ho už investoři angažovaní ve Slevomatu či e-shopu Rohlik.cz. Teď získal další kapitál. (ilustrační foto)

Do Vídně či Berlína chce expandovat nemovitostní start-up Flatio. Finacovali ho už investoři angažovaní ve Slevomatu či e-shopu Rohlik.cz. Teď získal další kapitál. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Po ostřílených investorech ze skupiny Enern získal realitní start-up Flatio novou kapitálovou injekci od společnosti Incomming Ventures. (ilustrační foto)
Flatio hodlá vydělávat na zjednodušení procesu pronájmu. Láká zákazníky na to, že u něj nemusejí řešit kauce, osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Například prohlídky zajišťuje virtuální návštěvou nemovitosti. (ilustrační foto)
Výši investice od Incomming Ventures strany nezveřejnily. Když ovšem do projektu vstupovala před rokem skupina Enern, mluvilo se o investici v jednotkách milionů korun. (ilustrační foto)
Jen ve Vídni lidé za pronájmy bytů na patnáct až devadesát dnů vydají přes tři miliardy korun ročně, odvolává se Flatio na čísla Eurostatu. To je o 1,3 miliardy více než v Praze. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Do Vídně či Berlína chce expandovat nemovitostní start-up Flatio. Finacovali ho už investoři angažovaní ve Slevomatu či e-shopu Rohlik.cz. Teď získal další kapitál.

Po ostřílených investorech ze skupiny Enern získal realitní start-up Flatio novou kapitálovou injekci od společnosti Incomming Ventures. Firmě zaměřené na zprostředkovávání střednědobých pronájmů to mimo jiné umožní nastartovat zahraniční expanzi. V prosinci již firma začala podnikat ve Vídni a na řadě jsou další evropské metropole.

Flatio hodlá vydělávat na zjednodušení procesu pronájmu. Láká zákazníky na to, že u něj nemusejí řešit kauce, osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Například prohlídky zajišťuje virtuální návštěvou nemovitosti.

„Naším plánem je do pěti let urvat v Evropě desetiprocentní podíl na střednědobém trhu s bydlením, což odpovídá obratu deset miliard korun ročně,“ nastínil svou vizi zakladatel a generální ředitel Flatia Radim Rezek.

Jen ve Vídni lidé za pronájmy bytů na patnáct až devadesát dnů vydají přes tři miliardy korun ročně, odvolává se Flatio na čísla Eurostatu. To je o 1,3 miliardy více než v Praze. Jinde je trh ještě větší.

„Po Vídni nás bude zajímat především Berlín, kde se podle analýzy za střednědobé ubytování utratí desetkrát více než ve Vídni,“ zdůraznil šéf start-upu Rezek.

Výši investice od Incomming Ventures strany nezveřejnily. Když ovšem do projektu vstupovala před rokem skupina Enern, mluvilo se o investici v jednotkách milionů korun. Enern, k jejímž partnerům patří internetový byznysmen Tomáš Čupr, je spolumajitelem e-shopu s potravinami Rohlik.cz či jedničky mezi slevovými weby Slevomat.cz.

Ceny startujících podniků dál porostou, říká Mička

Mladý byznysmen Michal Mička už má za sebou prodej podílu v investiční skupině DRFG. Nyní se spojil s internetovým podnikatelem Adamem Kurzokem a s novým uskupením Incomming Ventures začínají investovat do start-upů.

Spolumajitel a generální ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička.Spolumajitel a generální ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička.|Incomming Ventures

Chcete s Flatiem expandovat mimo Evropu?

V roce 2017 plánujeme expanzi do pěti evropských měst. I ta ale závisí na úspěchu či neúspěchu Vídně. Mluvit proto o rozšíření mimo Evropu je pro nás zatím příliš daleko.

Považujete Airbnb za konkurenci?

Airbnb se – na rozdíl od nás – zaměřuje na segment krátkodobých pronájmů, jako jsou dovolené nebo výlety. My máme jinou cílovou skupinu, soustředíme se na zahraniční studenty, účastníky pracovních stáží a tak podobně. Zkrátka na ty, kteří hledají přechodné bydlení od jednoho do šesti měsíců.

Jednáte o vstupu do dalších projektů? S jakou počítáte úmrtností?

Ano, jednáme. K vyhledávání investic přistupujeme aktivně. Pracujeme na tom, abychom měli vždy několik dalších potenciálně zajímavých investic. Úmrtnost ale statisticky nepočítáme. Sázíme na to, že bude úspěšná více než polovina našich investic, což znamená, že s určitým zhodnocením získáme více, než jsme do projektu vložili. Některé investice jsou dlouhodobé, jiné třeba po dvou nebo třech letech opustíme. Naším cílem je kontinuální a aktivní prací hledat firmy, které mohou v krátkém časovém horizontu několikanásobně zvýšit své příjmy.

Podle čeho si tedy investice vybíráte?

Nejdůležitějším kritériem je zaměření. To je v našem případě nejčastěji e-commerce, potom fáze, ve které se projekt nachází, když se rozhodujeme o vstupu, a také samotný zakladatel a jeho historie. Dále jsou to například synergické efekty s dalšími investicemi, potenciál trhu a konkurence.

Z jakých zdrojů investice financujete?

Investice financuji ze svých zdrojů získaných prodejem části podílu ve skupině DRFG. Nicméně podíl tam stále mám, takže o všech aktivitách vím. S Davidem Rusňákem se bavíme také o spolupráci v investicích třeba právě do e-commerce.

Jak se na trhu projevuje přetlak kapitálu?

Přetlak kapitálu se projevuje především ve vyšších valuacích. Jeho projevem je také velké množství lidí, kteří zakládají společnosti, aniž by měli alespoň nějaký přehled o trhu, na který se vydávají