Škrty městských investic dopadají na stavaře. Rušení zakázek postihlo už třetinu firem

Vysychající rozpočty měst a obcí začínají mít dopady do stavebnictví. Jeho výkon je z velké části závislý na veřejných zakázkách. (ilustrační foto)

Vysychající rozpočty měst a obcí začínají mít dopady do stavebnictví. Jeho výkon je z velké části závislý na veřejných zakázkách. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Celkem 35 procent stavebních firem v poslední době řešilo zrušení zakázky ze strany veřejného investora.(ilustrační foto)
Téměř polovina výkonu stavebnictví je závislá na veřejných zakázkách. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Vysychající rozpočty měst a obcí začínají ovlivňovat stavebnictví. Jeho výkon je z velké části závislý na veřejných zakázkách. Celkem 35 procent stavebních firem v poslední době řešilo zrušení zakázky ze strany veřejného investora. U dalších 59 procent společností došlo k odkladu zakázek, vyplývá z aktuálního průzkumu  analytické společnosti CEEC Research.

„V některých případech se tyto zakázky zpomalily, zastavily, nebo dokonce zcela zrušily. Důvodem je nejistota, s jakým objemem finančních prostředků bude moci samospráva v nejbližším období nakládat a jaké investice si bude moci ještě vůbec dovolit,“ uvedl Marcel Soural, majitel stavební a developerské skupiny Trigema. 

Trend potvrzují i projektanti. „Kraje, města a obce stále častěji upravují své rozpočty a škrtají investice kvůli obavám z budoucího vývoje. Zadávání veřejných zakázek z této úrovně se zpomaluje, což je zvláště patrné a znepokojivé u zakázek na projektovou přípravu staveb,“ poznamenal Radovan Hrnčíř, ředitel projektové kanceláře HBH Projekt. 

Zástupci radnic dávají do přímé souvislosti současné daňové změny a počínající trable s financemi.  „Rozpočet na rok 2021 koncipují všechny obce s velkou mírou nejistoty a ano, všechna města budou moci realizovat jen omezené množství investic. Pokud vláda neschválí kompenzace pro obce, bude to velký podraz na všechny obyvatele České republiky,“ řekl starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín). 

Například v Českých Budějovicích počítají pro příští rok s výnosem ze sdílených daní 1,4 miliardy korun. Tím se vrátí na úroveň před rokem 2018. 

„Rozpočtový schodek, který vzniká, zatím můžeme vyrovnat zapojením Fondu rezerv a rozvoje města a případně počítat i s rozšířením úvěrů. Budoucí projekty zřejmě ale bude nutné rozvolnit v čase, tempo rozvoje v budoucnu ovlivněno jistě bude v souvislosti s hloubkou a délkou poklesu výnosu ze sdílených daní,“ sdělil náměstek budějovického primátora Petr Holický (ANO). 

Zakázky od obcí, měst a krajů má většina firem dotázaných v průzkumu CEEC Research. Veřejné zakázky tvoří v průměru 46 procent pracovní náplně těchto společností. To je zhruba stejný podíl, jaký mají veřejné investice na výkonu celého stavebnictví, vyplývá z posledních čísel Českého statistického úřadu. 

Aktuální stav veřejných investic z pohledu stavebních firem:

Odklad zakázek59 procent
Menší počet zakázek56 procent
Rušení zakázek 35 procent
Soutěžení zakázek na cenu33 procent

Pramen CEEC Research