Smíchov, Chobotnice i krematorium Spalovače mrtvol. V Mánesu se ukazují perly architektury

Krematorium Pardubice, unikátní stavba architekta Janáka v obloučkovém stylu. Tady se natáčel Spalovač mrtvol.

Krematorium Pardubice, unikátní stavba architekta Janáka v obloučkovém stylu. Tady se natáčel Spalovač mrtvol. Zdroj: archiv Služby města Pardubice

Vizualizace projektu Rezidence Park Kavčí Hory od architekta Josefa Pleskota, který v Praze 4 chystá developer Central Group.
Administrativní centrum Rustonka vyrůstá v režii developera J&T Real Estate kousek od stanice metra Invalidovna v Praze 8.
Vizualizace projektu Parková čtvrť, kterou v severní části Nákladového nádraží Žižkov v Praze 3 připravuje podle návrhu architekta Jakuba Ciglera a dalších projektantů developer Central Group.
Opravená vila Tugendhat - pohled ze zahrady
Na realizaci čeká i další projekt Jana Kaplického, takzvaný Rejnok. Koncertní síň měla původně stát v Českých Budějovicích.
22
Fotogalerie

V pražské Galerii Mánes se v rámci festivalu architektury a urbanismu Architecture Week představují nové projekty na výstavbu celých nových čtvrtí i skvosty prvorepublikové výstavby.

Cílem výstavy je představit sto let československé a pražské architektury. Samostatně se na výstavbě představují současné developerské projekty z Prahy a Bratislavy.

„Pojali jsme letošní ročník festivalu Architecture Week jako součást oslav stého výročí vzniku Československé republiky,“ řekl ředitel festivalu Petr Ivanov.

Z pražských záměrů se představuje například projekt skupiny Penta na zástavbu kolem Masarykova nádraží, stejně jako výstavba na pozemcích kolem Smíchovského nádraží v režii společnosti Sekyra Group a dalších investorů. Skupina KKCG představuje svůj projekt Top rezidence Pomezí, který buduje v Praze 5.

Prostor v expozici mají též projekty největšího pražského stavitele bytů Central Group. „Naší snahou je zde vytvořit unikátní projekt, který by se mohl stát novým milníkem soudobé české architektury. A to i za cenu vynaložení vysokých finančních nákladů na přípravu nového projektu a odložením výstavby o mnoho let,“ sdělil majitel Central Group Dušan Kunovský.  

Z bratislavských projektů jsou k vidění projekty společnosti J&T Real Estate nebo projekt, který pro Pentu navrhla v Bratislavě zesnulá architektka Zaha Hadid. Její studio dělá i na projektu u pražské Masaryčky.

Prostor pro další rozvoj je podle projektantů, kteří v rámci Architecture Week vystavují, v české metropoli obrovský. „Praha je na dobré cestě, ale je nutné zkrátit plánovací procesy a nastavit jasnou strategii rozvoje, a sice směrem k zahušťování města, většímu podílu zeleně zvláště v podobě uličních alejí a lepší dopravě,“ uvedla architektka Viktorie Součková z architektonické kanceláře Bogle Architects.

Město podle projektantky musí s přihlédnutím k finančním možnostem a ve veřejném zájmu spolupracovat s developery jako s partnery.  

V Mánesu se představily i projekty zesnulého architekta Jana Kaplického, které dosud nestojí. Konkrétně je to návrh známý jako Chobotnice určený původně pro Národní knihovnu v Praze na Letné a projekt nazvaný Rejnok zamýšlený jako koncertní a kongresové centrum v Českých Budějovicích.

„Myslím, že podobné stavby sem patří. Kaplického knihovna je můj sen. Praha je krásná, ale se současnou architekturou toho máme vůči světu hodně co dohánět. Když se stavěl Tančící dům, tak proti němu byly také velké polemiky a dnes ho tu díkybohu máme,“ dodal Ivanov.

Výstava ve funkcionalistické budově Mánesu ukazuje i modely toho nejlepšího z meziválečné československé architektury. Mimo jiné rondokubistické krematorium v Pardubicích. Vzniklo podle návrhu architekta Pavla Janáka vzniklo hned v prvních letech existence samostatného Československa. Velkou roli sehrálo krematorium s hercem Rudolfem Hrušínským ve filmu Spalovač mrtvol Juraje Herze. K vidění je rovněž model brněnské vily Tugendhat německého architekta Ludwiga Mies van der Rohe.

„Sehnat modely staveb téměř po celém světě nebylo vůbec jednoduché stejně jako následná logistika,“ dodal šéf Architecture Week. Celkem se v Mánesu představuje téměř 150 maket současných i historických staveb.

Pusťte si průvodní slovo ředitele festivalu Petra Ivanova:

Video placeholde
Petr Ivanov, ředitel festivalu Architecture Week • E15