Startuje Nová zelená úsporám. Rozdělí přes miliardu na zateplení domů

Zelená úsporám

Zelená úsporám Zdroj: ctk

Od příštího roku startuje program Nová zelená úsporám. Stát v rámci něj plánuje proplatit majitelům celkem 1,4 miliardy korun na zateplení rodinných a veřejných domů. Vláda si od dotačního programu slibuje vytvoření 70 tisíc pracovních míst a podporu úspornějšího bydlení.

Podle premiéra Petra Nečase je zateplení domů lepším stimulem pro ekonomiku než masivní podpora fotovoltaiky. „Program bude přínosem především pro malé a střední firmy, které dnes hůře dosahují na zakázky ve stavebnictví,“ uvedl Nečas.

Dotace podle něj budou stimulem též pro služby, dopravu a výrobu navázanou na stavebnictví. Premiér také očekává, že program kromě rekonstrukcí podpoří výstavbu nových ekologičtějších sídel, jako jsou energeticky pasivní domy.

Finanční podpora bude směřovat hlavně k majitelům rodinných domů. Veřejné budovy budou představovat 30 procent z podpořených rekonstrukcí.

Rozdělení dotačních prostředků státu:

Rozdělení dotačních prostředků státu:Rozdělení dotačních prostředků státu:

Výše podpory v programu bude podle návrhu ministerstva životního prostředí (MŽP) záviset na podílu uspořené energie. Vlastníci rodinných domů nebudou moci čerpat podporu z jiných dotačních programů.

Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:

Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:Závislost podílu státní podpory na energetické úspoře získané rekonstrukcí:

Do programu budou zařazeny práce započaté od 1. ledna příštího roku. Žádosti o dotaci na rekonstrukci domu budou občané moci podávat od srpna. Program potrvá od příštího roku do roku 2020.

Program nahrazující Zelenou úsporám patří mezi opatření, která mají pomoci k obnovení hospodářského růstu. Na nový program podporující úspory energií čekají netrpělivě výrobci polystyrenu a dalších izolačních materiálů. MŽP předpokládá, že podpora nebude jako dosud čistě dotační, ale její část bude v podobě úvěrů.

Nečas: Nebudeme opakovat chyby z dřívějška

Dotace bude vláda financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl utržit zhruba 28 miliard korun. Dalších deset miliard vláda získá od Evropské unie.

„Především se vyvarujeme chyb, které byly obsaženy v tom původním programu,“ zdůraznil premiér Petr Nečas.

Dřívější program Zelená úsporám, který byl byl vyhlášen ministerstvem životního prostředí v dubnu 2009 za ministra Martina Bursíka, byl zpočátku kritizován zejména pro svou administrativní náročnost a příliš omezující kritéria pro poskytnutí podpory.

Už v srpnu 2009 proto ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že o dotace na zateplení budou moci žádat také majitelé panelových domů, a navíc snížilo nároky na úsporná opatření tak, aby bylo možné podpořit i menší projekty s nižšími investicemi. Další výrazná změna pravidel přišla v červenci 2010, od kdy bylo možné začít žádat o dotace také pro veřejné budovy, jako jsou školy, nemocnice či ústavy sociální péče.

Zájem o dotaci z programu překonal původní odhady, a proto bylo na podzim 2010 rozhodnuto přerušit příjem nových žádostí. Při následné kontrole vyšlo najevo, že k uspokojení všech žadatelů je třeba dalších 2,77 miliardy korun, a to bez započtení žádostí o dotace na veřejné budovy. Proto byla do programu převedena část peněz určených původně na ekologickou likvidaci autovraků a také peníze z prodeje dalších emisních povolenek.