Rodina Radovana Krejčíře vnucuje slavnou vilu v Černošicích státu

Vilu v Černošicích, odkud Radovan Krejčíř utekl během policejní razie, vlastní jeho manželka Kateřina Krejčířová.

Vilu v Černošicích, odkud Radovan Krejčíř utekl během policejní razie, vlastní jeho manželka Kateřina Krejčířová. Zdroj: David Malík

Pod spálenou Krejčířovou vilou se nachází lukrativní pozemek.
Nemovitost má v zástavě několik věřitelů.
Radovan Krejčíř u soudu v jihoafrickém Johannesburgu
Kateřina Krejčířová se snaží převést vilu na stát.
Kateřina Krejčířová
19
Fotogalerie

Kolem opuštěné a vyhořelé černošické vily uprchlého zločince Radovana Krejčíře se začala nová hra. Krejčířova manželka Kateřina se snaží nemovitosti zatížené exekucemi zbavit ve prospěch státu. Na začátek února přitom exekutor plánoval další pokus o vydražení vily, v níž měl Krejčíř kdysi i žraloka. Z domu Krejčíř v roce 2005 uprchl přímo během policejní razie. 

Kateřina Krejčířová se podle informací v katastru nemovitostí chopila iniciativy necelý týden poté, co se exekutorovi loni v srpnu nezdařil další pokus o vydražení objektu. Na Katastrální úřad pro Středočeský kraj tehdy došel návrh Krejčířové na vklad. Jeho výsledkem mělo být takzvané opuštění nemovitosti ve prospěch státu. 

„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s provedením tohoto vkladu nesouhlasil a ani souhlasit nemohl, neboť podle exekučního řádu není možné majetek, který je postižen exekučním příkazem, převést na jiného vlastníka či s ním jinak nakládat. Proto katastrální úřad vydal rozhodnutí, kterým se návrh na vklad zamítá,“ řekla mluvčí státního majetkového úřadu Michaela Tesařová. Advokátka Krejčířové Karolína Babáková proti tomu podala žalobu. 

Proč se Krejčířová rozhodla pro převod nemovitosti na stát, není jasné. „Prozatím tuto situaci nebudeme komentovat,“ reagovala advokátka kanceláře MSB Legal Babáková, která zastupuje i Krejčíře. 

Jisté je, že na 2. února plánoval exekutor další pokus o vydražení vily. Ta se ale neuskuteční. Exekutor další pokus odložil na 23. listopadu. Vyvolávací cena měla být stejně jako při posledním dražebním pokusu loni v srpnu 21 milionů korun. To je polovina z ceny nemovitosti, určené znalcem na 42 milionů korun.

„Paní Krejčířová se pokusila předmětnou nemovitost opustit a převést ji na stát, ale činila tak v době, kdy měla zakázáno nakládat s tímto majetkem. Z těchto důvodů byl návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitosti zamítnut. Podle aktuálních informací paní Krejčířová podala správní žalobu proti zamítnutí tohoto návrhu na vklad, proto bude další dražební jednání odročeno,“ sdělila mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. 

Popud k dražbě dala společnost Frymis z Frýdku-Místku. Vůči Krejčířovi uplatňuje pohledávku 50 milionů korun v kauze podvodných transakcí s akciemi Teplárny Otrokovice v roce 1996. Zástavní právo vůči nemovitostem v Černošicích má podle katastru ještě slovenská firma Madax Trade a realitní společnost Amádeus Real. Právě v nárocích věřitelů se může podle právníka skrývat  motiv k pokusu přesunout vilu na stát. 

„Je to jednoznačně poškození věřitele a danajský dar,“ poznamenal ke krokům Krejčířové advokát, který si nepřál být jmenován. 

Původně se cena černošické vily odhadovala na nižší stovky milionů korun. Při dražbě v roce 2018 byla vyvolávací cena 48 milionů korun. O rok později vila vyhořela. Policie událost vyšetřovala jako obecné ohrožení, nakonec případ odložila. V každém případě ale oheň snížil cenu domu na 42 milionů korun. Ani s vyvolávací cenou 21 milionů však v následných dražbách haciendu nikdo nechtěl.

 „Vila je na tolik profláklá, že nikdo, kdo má takové peníze, nebude chtít být propírán v médiích a být jakkoliv spojován s postavou bývalého majitele. Jediná možnost, jak pozemek využít, je celý ten dům a všechny stavby odstranit, což bude stát minimálně stejné peníze jako nákup. A mít prázdný pozemek, sice na exkluzivním místě, ale za 40 až 50 milionů korun, je nesmysl,“ komentoval nabídku Robert Hanzl, generální ředitel realitní kanceláře Next Reality. 

Vila má má celkem 743 metrů čtverečních. Dalších 333 čtverečních metrů připadlo na klub. Jeho součástí byla také squashová hala a vinný sklípek. Krejčíř koupil nemovitost v roce 1998. V dalších dvou letech si dům zrekonstruoval. V objektu měl Krejčíř též akvárium se žralokem. 

Krejčíř je za mřížemi v Jihoafrické republice od roku 2013. Za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami dostal trest odnětí svobody 35 let. V České republice byl pravomocně odsouzen k 15 letům vězení za přípravu vraždy celníka, padělání peněz a pokusu o podvod ve státním podniku Čepro.