Stavební firmě Eurovia klesl zisk o čtvrtinu

Stroj GJW pro snášení a pokládku kolejových polí

Stroj GJW pro snášení a pokládku kolejových polí Zdroj: GJW-Praha (člen Skupiny EUROVIA CS)

Martin Borovka, Eurovia CS
Kolejový jeřáb GS 150.14 TR
Podbíječka ASP 09-16/4S ve službách firmy GJW Praha
Svařovna kolejnic DAF CF 440 TWT
5
Fotogalerie

Hrubý zisk stavební firmy Eurovia, která působí v Česku a na Slovensku, loni meziročně klesl o 26,8 procenta na 657 milionů korun. Tržby se jí snížily o 27,6 procenta na 13,4 miliardy korun. Do nových strojů a zařízení loni investovala zhruba půl miliardy korun.

"Máme radost, že jsme i přes složitou situaci na trhu udrželi rentabilitu. Sledujeme nárůst zakázek od krajů a obcí především na opravách regionálních komunikací. Podílíme se rovněž na modernizaci dálnice D1 a železničních koridorů v ČR," uvedl předseda představenstva Eurovie Martin Borovka. Rentabilita tržeb, která ukazuje, kolik procent z tržeb připadá na zisk, loni zůstala na 4,9 procenta. Například Skanska ji měla loni 2,7 procenta.

V oblasti dopravní infrastruktury podle Borovky firmě objem prací klesá. Jako důvod vidí především to, že řada projektů není dotažena do fáze výstavby. "Ať kvůli nedostatečné projektové přípravě, nezískání stavebního povolení nebo výkupu pozemků," doplnil.

 

Před koncem loňského roku Eurovia dokončila úsek dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Na D1 rekonstruovala úseky Měřín - Velké Meziříčí a Velká Bíteš - Devět křížů. Letos zahájí modernizaci v úseku Hořice - Koberovice. Na D3 staví úsek mezi Ševětínem a Borkem. Získala také zakázku v Litvě. "Na železnici nás čeká především optimalizace trati Beroun - Králův Dvůr, na Slovensku pak dokončení stavby obchvatu Žiliny," dodal Borovka.

Eurovia na konci loňského roku zaměstnávala 2833 lidí. Vlastníkem firmy je od roku 2006 francouzská Eurovia, která patří do světového koncernu Vinci. Firma vlastní rovněž 31 lomů, 28 obaloven a tři pískovny. V lomech loni vytěžila 7,9 milionu tun kameniva, meziročně o desetinu méně.

Z velkých tuzemských stavebních společností zveřejnila své výsledky za loňský rok pouze Skanska ČR a Slovensko. Provozní zisk zvýšila meziročně o 8,2 procenta na 382 milionů korun. Tržby jí klesly o 10,1 procenta na 14,2 miliardy korun. Loni byly pod tuto společnost zahrnuty i stavební aktivity skupiny v Rumunsku a Maďarsku.