Stavebnictví se vrátilo k propadu, průmysl mírně roste díky autům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Výrazný propad stavební výroby v Česku pokračuje. Červencový mírný růst o 0,2 procenta zřejmě nebyl žádným "odražením ode dna". Podle aktuálních výsledků za srpen totiž stavebnictví meziročně spadlo o 8,1 procenta. Průmyslovou výrobu drží v kladných číslech výroba motorových vozidel.

Stavební úřady vydaly meziročně o 14,8 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota klesla o 63,1 procenta. V srpnu se dokončilo meziročně o 23,8 procenta méně nových bytů, naopak zahájeno jich bylo ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o tři procenta více.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu 2013 meziročně snížil o 8,8 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o osm procent na 28174 korun.

Stavební produkce od počátku roku do konce letošního srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 28,6 procenta, uvedl ČSÚ.

V roce 2013 nedojde ani ke stagnaci

„Potvrzuje se velmi nespojitý vývoj stavebnictví, v němž nelze identifikovat žádný přesvědčivý trend v rámci jinak drasticky utlumené produkce. Na rozdíl od průmyslu, jež byl schopen obhájit příznivý zvrat v průběhu léta, představovala pro stavebnictví červencová naděje spíše labutí píseň, neboť veškeré dílčí optimistické indicie vzaly v srpnu za své,“ uvedl hlavní ekonom Conseq Investment Management Petr Zahradník. Stavebnictví tak podle něj v důsledku srpnového vývoje zřejmě již definitivně ztratilo naději, že celý rok 2013 by mohl znamenat v jeho vývoji alespoň stagnaci.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš upozornil, že stavebnictví stále pokračuje v trendu pětiletého propadu. „Ani letní měsíce nezaznamenaly žádné oživení, které by stavebnictví pomohlo znovu být silným pilířem české ekonomiky, jakým vždycky bylo. A to i přesto, že léto je hlavní stavební sezonou,“ prohlásil Matyáš.

Právě proto neočekává pozitivní výsledky ani v nadcházejících měsících. „O to více je zarážející, že se za celou dobu posledních pěti let vláda nezabývala tak alarmujícím stavem, kdy objem stavební výroby klesl oproti roku 2008 téměř o třicet procent. Doufám, že budoucí nová vláda si konečně uvědomí vážnost situace a zahájí dlouho slibované kroky k zastavení poklesu a zlepšení stavu stavebnictví,“ apeluje na politiky Matyáš.

Průmyslová výroba roste díky automobilovému sektoru

Průmyslová výroba, klíčové odvětví tuzemské ekonomiky, je zřejmě v lepší kondici, než analytici čekali. Výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,6 procent. Odhady přitom hovořily o očekávánem propadu o více než jeden procentní bod. Meziměsíčně průmysl vzrostl dokonce o 4,2 procenta.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce | CSU

K meziročnímu růstu produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o 26,1 procenta, výroba pryžových a plastových výrobků zvýšená o 4,1 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků s růstem o 2,8 procenta.

Naopak největší pokles zaznamenala průmyslová výroba v odvětví těžba a dobývání, a to o 14,1 procenta. Rovněž výroba chemických látek a přípravků výrazně klesla, konkrétně o 10,2 procenta, a o 3,6 procenta se snížila výroba strojů a zařízení.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,3 procenta, informoval také Český statistický úřad. Ty ze zahraničí vzrostly o 15,6 procenta, domácí o 6,4 procenta.

„Celý průmysl v srpnu zaznamenal meziroční růst i přesto, že počet pracovních dnů nehrál v jeho prospěch. Ačkoli produkci v srpnu do značné míry podpořily mimořádné faktory, věříme, že i v dalších měsících si průmysl kladné přírůstky udrží. Tomuto předpokladu nahrávají jak průzkumy mezi manažery průmyslových firem tak i statistika nových zakázek. Ekonomika má díky impulsu z průmyslu solidní předpoklady vykázat mezikvartální růst i ve třetím kvartálu,“ uvedl ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.