Světový architekt Meier se vrací na Pankrác

Skanska Parkview

Skanska Parkview Zdroj: Skanska

Na pražské Pankráci vyroste další kancelářská budova, která patří do dědictví po zkrachovalé developerské společnosti ECM. Současným developerem projektu Parkview je Skanska Property. Architektonický návrh budovy pochází z dílny slavného amerického architekta Richarda Meiera.

„Pokud půjde vše podle plánu, mohli bychom začít projekt Parkview aktivně nabízet nájemcům ve druhé polovině roku,“ uvedla manažerka developera Alexandra Tomášková. Vzhledem k tomu, že projekt usiluje o získání územního rozhodnutí, nechtěla Skanska výši investice komentovat.

Výrazný otisk už Meier na Pankrácké pláni zanechal. Ještě v době, když měl lokalitu pod palcem ECM realitního podnikatele Milana Janků, se podílel na vytvoření architektonické koncepce celého území. Meier navrhl již stojící budovu City Green Court, kterou Skanska Property rovněž získala od ECM a jež se nachází hned vedle parcely pro Parkview.

Od Meierova studia pochází i návrh pankrácké dominanty, kancelářského věžáku City Tower, který ještě stihla dokončit ECM. Jen o kousek vedle je Američan podepsaný pod pětipodlažní budovou City Point.

Skanska ParkviewSkanska Parkview | Skanska

Architektův rukopis se vyznačuje užitím bílé barvy a geometrickými tvary, které nezapřou vliv funkcionalismu. Meier za své dílo získal také Pritzkerovu cenu, nejprestižnější architektonické ocenění. Plánovaná pankrácká budova s devíti nadzemními podlažími nabídne přes třináct tisíc metrů čtverečních administrativních ploch. Stavebník předpokládá, že v objektu najde práci kolem 1600 lidí.

Developerská větev Skansky koupila projekty ECM v roce 2010. Sázka na lukrativní lokalitu se jí vyplatila. Když budova City Green Court v roce 2012 ještě svítila novotou, prodala ji Skanska za 54 milionů eur německému fondu Deka.
Obchod vyšel díky tomu, že se developerovi podařilo budovu rychle naplnit dobrými nájemci. Mezi ty největší patří poradenská společnost PwC a farmaceutický koncern GlaxoSmithKline.

V Praze se staví „zelené“ kanceláře
Projekty Skansky a dalších developerů nyní ve většině případů usilují o získání některého z mezinárodních certifikátů. Pro firmy to má být mimo jiné známka, podle níž poznají budovu s nižšími servisními poplatky. Podle poradenské společnosti DTZ podíl šetrných budov na všech kancelářských plochách vystoupal v Praze na patnáct procent, zatímco evropský průměr činí jen pět procent. Může za to hlavně tvrdý boj o nájemce a co nejnižší náklady. DTZ odhaduje, že certifikovaných budov bude dál přibývat.