V Brně se loni prodalo nejméně nových bytů za deset let. Kupci se ale začínají vracet

Brněnští developeři mají nyní v nabídce bezmála dva tisíce nových bytů.

Brněnští developeři mají nyní v nabídce bezmála dva tisíce nových bytů. Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Brněnský realitní trh se začíná s přelomem roku pomalu nadechovat. Vidina snižujících se úrokových sazeb i obava z dalšího zdražování vede čím dál více lidí k tomu, že přestávají odkládat nákup vlastního bydlení. Developeři tak doufají, že se jim podaří zalepit loňský propad, kdy se v moravské metropoli poprvé ze deset let prodalo méně než pět set nových bytů.

Data realitní společnosti Trikaya, která má e15 k dispozici, uvádějí, že zatímco v roce 2021 se prodalo na brněnském trhu 1 192 bytů v novostavbách, loni to bylo jen 492. „Realitní trh má za sebou velmi náročný rok. Vysoké úrokové sazby měly za následek prodražení výstavby i zhoršení dostupnosti hypoték pro zájemce o bydlení. Prodeje nových bytů v Brně se ve čtvrtém kvartálu dostaly na zhruba sedmdesát procent toho, co se dá považovat za dlouhodobý průměr trhu,“ uvádí výkonný ředitel společnosti Trikaya Dalibor Lamka.

Nejslabší byla zejména první polovina loňského roku, kdy se projevily dopady vysokých úrokových sazeb, inflace i všeobecné ekonomické nejistoty. V posledním čtvrtletí začaly prodeje růst a developeři se dívají na letošní rok s optimismem. I kvůli tomu nelze příliš očekávat, že by šli s cenou dolů.

Ceny novostaveb zůstávají v Brně vysoké. Z hodnoty pod 90 tisíc korun za metr čtvereční v roce 2020 se ceny dostaly až na 125 tisíc korun za metr v roce 2021, kde se drží dodnes. „Nejlevnější byty bylo možné v nabídce nalézt během listopadu a prosince, kdy řada developerů do svých ceníků promítla nadcházející snížení DPH na nové byty z původních 15 na 12 procent,“ upřesňuje Lamka. Lidé za nový byt v Brně loni zaplatili v průměru zhruba 6,8 milionu korun, nejčastěji kupovali jednopokojové a dvoupokojové byty.

Nabídka developerů zůstává v Brně široká, na prodej jsou bezmála dva tisíce bytů. Odborníci nicméně očekávají, že pokud bude Česká národní banka pokračovat se snižováním úrokových sazeb, vrátí se na trh kupci, kteří kvůli drahým hypotékám pořízení bytu odkládali, a situace se může rychle změnit.

„Pod povrchem již začíná probublávat silnější nákupní aktivita,“ upozorňuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. „Průměrná sazba nových hypotečních úvěrů pokračuje v poklesu, v prosinci 2023 dosáhla hodnoty 5,65 procenta. To je na tuzemské poměry sice nadále spíše vysoko, ovšem oproti šestiprocentnímu vrcholu dosaženému v prosinci 2022 se již jedná o zřetelné snížení.“

Vyšším prodejům by podle Hradila měla pomoci také snižující se inflace a postupné zvyšování reálných mezd. „Po delší době snesitelná hodnota inflace by měla domácnostem vrátit ztracenou víru v lepší zítřky, což je pro nákup bydlení klíčový faktor,“ podotýká Hradil.

Realitní makléři proto očekávají, že s cenou půjdou letos nahoru i majitelé starších bytů. Ty v uplynulých dvou letech zlevňovaly hlavně v méně atraktivních lokalitách. Podle analýzy portálu FérMakléři.cz dosáhla průměrná cena starších bytů v Brně ke konci minulého roku na 97 410 korun za metr čtvereční, a růst bude podle makléřů patrně pokračovat. V moravské metropoli nadále roste také nájemné, a to nejen na soukromém trhu, ale i u části městských bytů.