V katastru nemovitostí dochází k miliardovým krádežím, ohroženy jsou i firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Soudy nově rozhodují podle toho, co je psáno v katastru, což zvyšuje šance podvodníků na krádež s pomocí falšovaných dokladů. Ministerstvo spravedlnosti však tvrdí, že současná podoba zákona bezpečná a změnu nechystá. Získání odcizených budov či pozemků zpět přitom trvá roky a stojí statisíce korun.

Nový občanský zákoník zvýšil šanci podvodníků na úspěch při provádení nelegální změny vlastníka nemovitosti. Nejčastějším podvodem, při kterém zloději nemovitostí dosáhnou podvodného přepisu vlastníka, je zfalšování smluvních dokumentů potřebných pro převod (viz rámeček). Jen v roce 2012, kdy ještě platil starý občanský zákoník, ukradli podvodníci majetek v hodnotě 1,5 miliardy korun (novější data zatím nejsou k dispozici). Ročně jde o stovky promyšlených podvodů. Kromě toho ohrožují nemovitý majetek firem chyby úředníků.

V čem je nová úprava jiná? Do konce roku 2013 platilo pravidlo, že pokud zápis v katastru nemovitostí neodpovídá skutečnosti, má skutečný stav přednost před zápisem v katastru nemovitostí. Jinými slovy, pokud někdo bydlel dvacet let v rodinném domě a někdo si tuto nemovitost na katastru podvodně přepsal na sebe, soudy potvrdily jako právoplatného vlastníka původního majitele, který v domě bydlel.

To, co je zapsáno v katastru, má přednost před skutečným stavem

Právě proto je nyní pro firmy i soukromé vlastníky výrazně rizikovější, pokud si jejich nemovitost někdo podvodně převede na sebe. „To je věc, kterou jsem kritizoval. Tuto úpravu katastrálního zákona prosadilo ministerstvo zemědělství poté, co jsem již nebyl ve vládě. Považuji to za chybu,“ uvedl v pořadu Hyde Park České televize bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který je vnímán jako nejvýraznější zastánce nového občanského zákoníku mezi ministry spravedlnosti posledních let.

6 důvodů proč pravidelně sledovat změny v katastru nemovitostí